“Haïtianen geen onderdeel mensensmokkel naar Suriname”

GFC NIEUWSREDACTIE- Ondernemer tevens voorzitter van Stichting Team Haïti, Jean Mixon alias Saya heeft dinsdag op een persconferentie benadrukt dat er geen sprake is van smokkel van Haïtianen naar Suriname.

Saya wilde ingaan om de kwestie van de vluchten vanuit Haiti die tijdelijk zijn stopgezet. De ondernemer is het oneens als wordt gezegd dat er sprake is van mensensmokkel, omdat de Haïtianen in het bezit zijn van een visum.

Hij vindt dat er politiek bedreven wordt met deze zaak. Saya zegt dat het goed komt, omdat de president er is voor alle personen in Suriname. Saya legt uit dat hij niet naar klanten op zoek gaat.

“Zij (Haïtianen) komen hier bij mij,” deelt Saya mee. “Ik help graag. Maar het is niet gratis. Dat ik US$ 1.500 per persoon zou verdienen aan een vlucht van 200 mensen, dat is een leugen.

”De mensen moeten ten minste de ticket kunnen betalen”, geeft hij verder aan. “De kosten van een PCR test, het visum en hotelverblijf van quarantaine, neem ik op mij. Een PCR test kost in Haïti US$ 100, een visum US$ 75, het hotel afhuren US$ 12.000″.

“Het vliegtuig van SLM kan hooguit 110 mensen brengen en van Fly Always 75. Zo een operatie kan ruim US$ 110.000 per vlucht kosten. Als er een broodje valt te verdienen ga ik dat doen. Maar de meeste mensen betalen mij wat zij kunnen”.

“Ik kan ze niet uitbuiten. Bij Fly always en anderen moeten ze het volle pond betalen. Het hoogste bedrag dat ik soms krijg is US$ 1.200. Ja, ik lijd verlies. Maar het gaat niet om geld. Het is een investering voor morgen. Ik ga de mensen altijd nodig hebben. Dus help ik ze vandaag en zij mij morgen.”

De vluchten zijn door de regering tot nader order stopgezet. Tevens is besloten om vooralsnog geen visumaanvragen van personen die betrekking hebben op voornoemde vluchten in behandeling te nemen.

Op de betrokken vliegmaatschappijen, reisagenten en alle partijen die betrokken zijn bij de organisatie van deze vluchten wordt een dringend beroep door de regering gedaan geen vluchten te plannen en/of voorbereidingen te treffen.

Ook worden de vliegmaatschappijen en reisagenten er wederom op gewezen dat alleen passagiers aan boord mogen worden toegelaten die beschikken over alle noodzakelijke documenten, inclusief de geldende documenten in het kader van COVID-19-maatregelen.

Indien hiervan wordt afgeweken zullen sancties tegen bedoelde organisaties worden getroffen, inclusief alle boetes alsook het dragen van de kosten voor repatriatie van de reizigers.

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken geeft ook aan dat een onderzoekscommissie, bestaande uit vertegenwoordigers van relevante ministeries en organisaties zo spoedig mogelijk zal worden geïnstalleerd om uiterlijk midden mei 2021 een evaluatie te maken van de omstandigheden waaronder Haïtiaanse staatsburgers naar Suriname worden gebracht, hun verblijfplaats en quarantaine-omstandigheden en de legitimiteit van de documenten die overhandigd worden, inclusief de begeleidingsbrieven voor minderjarigen.

Daarnaast zal ook onderzocht worden of deze Haïtiaanse reizigers via Suriname naar andere omliggende landen worden vervoerd en of daarbij mogelijk sprake is van mensenhandel.

Inmiddels is vanuit de internationale gemeenschap schriftelijk ernstige bezorgdheid geuit over enkele van de eerder aangehaalde zaken.

De onderzoekscommissie zal, indien de behoefte daartoe bestaat, de assistentie inroepen van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

Overige berichten