fbpx

Haarverlies bij vrouwen: wat zijn de redenen en wat doe je eraan?

Er bestaat geen eenduidig antwoord op die vraag. De triggers variëren: het kan te maken hebben met je medische toestand, met stress, met je levensstijl zoals je voeding bijvoorbeeld. Ook je genen spelen een belangrijke rol en soms wordt er helemaal geen specifieke oorzaak gevonden. Laat alvast eens checken of je schildklier goed werkt en of je hormonenbalans goed zit. Hormonale wijzigingen zoals bijvoorbeeld tijdens de menopauze kunnen eveneens een rol spelen.

Andere oorzaken zijn:
– Polycystisch ovariumsyndroom (PCOS): een syndroom waarbij de vrouw te veel mannelijke hormonen aanmaakt. Het gevolg is dat er ongewenst haar groeit op het lichaam terwijl het haar op de hoofdkruin uitdunt. Het kan ook leiden tot ovulatieproblemen, acne en gewichtstoename.

– Alopecia areata: het immuunsysteem valt per vergissing gezonde haarfollikels aan waardoor het haar bij bosjes uitvalt. In de meeste gevallen is de schade gelukkig niet permanent en groeit het haar terug.

– Een bevalling: tijdens de zwangerschap ziet je haar er voller uit door de hogere hormonenspiegel, maar daarna worden de haartjes die hun levenscyclus beëindigd hebben losgelaten. Het kan tot twee jaar duren voor je haardos volledig is hersteld.

– De anticonceptiepil: de hormonen die de ovulatie tegenhouden, kunnen ervoor zorgen dat je haar uitdunt. Andere medicijnen die aan haarverlies worden gelinkt, zijn bloedverdunners en medicatie ter behandeling van hoge bloeddruk, depressie en arthritis.
– Een crash dieet, een teveel aan vitamine A, onvoldoende proteïnes.
– Te dicht/strak samengebonden haar: in hoofdvlechtjes bijvoorbeeld of een te strakke paardenstaart.
– Extreme fysieke of emotionele stress zoals een ernstige ziekte of chirurgische ingreep, een accident waarbij je veel bloed hebt verloren, een trauma. – Een ringworminfectie: die kan behandeld worden met schimmelwerende medicatie.
– En natuurlijk chemo- of radiotherapie ter behandeling van kanker.

OOK INTERESSANT
Surinaamse vrouwen gebruiken menstruatiekrampen het vaakst als smoes voor ziekteverzuim

Wat doe je eraan?

– Raadpleeg een dermatoloog. Er bestaat medicatie die haaruitval kan vertragen of stoppen en die het haar kan helpen om terug te groeien, maar het effect stopt meestal ook wanneer de medicatie stopgezet wordt. Bij alopecia areata worden vaak corticosteroïden toegediend. Als een medisch probleem of slechte voeding aan de basis liggen, dan moeten die worden aangepakt om je haar terug in vorm te brengen. Daarnaast is er ook een laserbehandeling die efficiënt is maar waarvan het langetermijneffect en veiligheid nog onvoldoende bekend zijn.

– Als medicatie niet helpt, kan een haartransplantatie overwogen worden, maar bij een vrouw is dat niet evident aangezien de volledige haardos meestal uitdunt en er geen echte ‘donorzones’ zijn.

– Pas je haarsnit aan en gebruik de juiste stylingproducten. Misschien is een korte coupe, een lichte golving of een andere haarlijn beter. Vraag advies aan je kapper. Gebruik stylingproducten voor dun haar om kale plekken te dekken en extra volume bij de haarwortels aan te brengen.

– Laat je haar eerst een poosje aan de lucht drogen voor je de haardroger erop los laat.