Haagse wethouder deelt ervaringen met Suriname

KennisKring start het jaar op dinsdag 8 januari met een lezing van Rabin Baldewsingh, een Nederlandse politicus, schrijver, dichter en filmmaker van Surinaams-Hindoestaanse afkomst. Cultuurdirecteur Elviera Sandie zal als panellid optreden.

Baldewsingh was van 2006 tot 2018 wethouder voor de Partij van de Arbeid (PvdA) in de gemeente Den Haag. Geboren als kleinzoon van een Indiase contractarbeider te Leiding 8A, groeide hij op in het district Para op de Landsboerderij.

Op 13-jarige leeftijd vertrok hij naar Nederland en in 1980 werd hij actief in de sociaal-culturele wereld van de Hindoestaans-Haagse gemeenschap.

Vanaf 1985 initieerde hij culturele en literaire festivals w.o. het Milan Festival in het Zuiderpark en het Hindoestaans Filmfestival. Ook nam hij het initiatief tot de realisatie van het Sarnámihuis, het standbeeld van Mahatma Gandhi en het Nationaal Hindoestaans Immigratiemonument, allen in Den Haag.

Sinds 1986 is hij als lid van de Partij van de Arbeidactief in diverse werkgroepen en later ook in het Algemeen Bestuur.

In 1998 werd hij gekozen in de Haagse gemeenteraad, werd lid van het fractiebestuur en op 20 april 2006 werd hij door de gemeenteraad benoemd tot wethouder van Burgerschap, Deconcentratie, Leefbaarheid en Media.

Vanaf 2010 had hij de portefeuille Volksgezondheid en Zorg, Duurzaamheid, Media en Organisatie en was hij verantwoordelijk voor Personeelsbeleid, ICT, Communicatie, Monumentenzorg en Archeologie.

Baldewsingh schrijft proza en poëzie, debuteerde in 1984 met Stifá (Afscheid), de eerste novelle in het Sarnami Hindoestani, waarna Sunwái Kahán (Nergens een toevlucht, 1987) en twee dichtbundels, toneelstukken en veel meer volgde.

Overige berichten