fbpx

Guaidó roept op tot ‘staatsgreep’ op 1 mei, kondigt laatste fase van machtsovername aan

Redactie GFC Nieuws — De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó kondigt de laatste fase aan van zijn machtsovername. Hij lijkt daarbij steun te zullen krijgen van minstens een deel van het leger. Informatieminister Jorge Rodriguez spreekt van een “staatsgreep”.

In een drie minuten durende video riep Guaidó via sociale media de bevolking en het leger van Venezuela op om morgen, 1 mei, massaal de straat op te gaan.

Tijdens zijn toespraak werd hij geflankeerd door oppositielid Leopoldo Lopez. Die stond sinds 2017 onder huisarrest na een celstraf voor acties tegen de regering. Hij zou door het leger zijn vrijgelaten.

Op de video staan ook gewapende mannen in militair uniform. De beelden zouden zijn geschoten op de militaire luchtmachtbasis La Carlota in Caracas.

OOK INTERESSANT
Doden door aardverschuiving in Ecuador

Guaidó probeert al maanden met steun van de Verenigde Staten de gekozen regering van Nicolás Maduro omver te werpen.

De Venezolaanse informatieminister Jorge Rodríguez noemde op Twitter de actie van Guaidó een “coup” en voegde eraan toe dat de regering “een klein aantal verraderlijke militairen uitschakelt”.

“We roepen de mensen op om maximaal alert te blijven, zodat we samen met de glorieuze Boliviaanse strijdkrachten deze poging tot staatsgreep verslaan en de vrede bewaren. We zullen winnen”, zei hij.