fbpx
Grote belangstelling voor medische opleiding

Op dinsdag 25 augustus 2015 heeft de loting plaatsgevonden om toegelaten te worden tot de Medische Faculteit. Ruim 190 studenten hadden zich ingeschreven voor de medische opleiding, terwijl er maar 60 plaatsen beschikbaar zijn. Ruim 130 studenten moeten nu uitkijken naar een andere studie.

Voor velen was het een grote teleurstelling en daarmee is ook droomverhaal van velen in de dampkring verdwenen. Men zegt vaak dat wij geen ijzer met handen kunnen breken. Een klein land als Suriname met nauwelijks 550.000 zielen, heeft beperkte studiemogelijkheden, terwijl in de grote wereld er verschillen faculteiten zijn waar men veel meer mogelijkheden heeft.

Menselijke hulpbronnen kunnen geëxporteerd worden

Via de moderne communicatie kunnen wij nu via internet allerlei data over landen achterhalen. Cuba is een arm land, maar de Cubanen hebben hun medische zorg goed op poten gezet. Cuba telde in 2014 een bevolking van 11.047.251 zielen.

Cuba telde in 2008 volgens het blad “People Weekly World”, 15 augustus 2008 (Thomas Janssen), 21.000 buitenlandse medische studenten die in dat land studeren, terwijl volgens hetzelfde blad 28.664 Cubaanse artsen in 68 landen buiten Cuba arbeiden. Elke Cubaanse arts stuurt geld naar Cuba en dat betekent een belangrijke bron van inkomen voor de Cubaanse economie.

Ik maak geen reclame voor geen enkele land, maar de harde cijfers kunnen wij van de internationale tijdschriften niet verdoezelen. “Terwijl er in vele ontwikkelingslanden een “gezondheidswerker-crisis” heerst, met schrijnende tekorten aan gezondheidswerkers die de ontwikkeling van de gezondheidssystemen danig beperken, ligt de Cubaanse dokter-patiënt ratio met 6.7 dokters per 1.000 inwoners ver boven het door de WHO vereiste minimum van 2.28 dokters, vroedvrouwen en verpleegsters per 1.000 inwoners” (Bron: The Lancet ( 15 jan.2014) Jose Luis Fabio)

De medische zorg is redelijk goed in Suriname
De medische zorg is naar mijn mening redelijk goed geregeld in Suriname. Wij hebben genoeg artsen in Suriname. In alle districten hebben wij RGD-poli’s en particuliere artsen. De zieke mens kan zich in zijn eigen buurt makkelijk bij een dokter inschrijven. De ambtenaren zijn bij SZF verzekerd tegen een symbolisch bedrag van 4% van zijn salaris. De overheid draagt ook wat bij. De particulieren kunnen zich ook bij SZF verzekeren.

Een ambtenaar die SRD 1000 per maand verdient, betaalt SRD 40 per maand voor SZF. Indien het gezin uit man, vrouw en drie kinderen bestaat, betaalt dit gezin SRD 8,00 (2 Euro) per gezinslid, per maand. Deze luxe krijgt men nergens in de wereld. Wij zijn bijzonder blij dat de regering grote aandacht besteedt aan de volksgezondheid. De kinderziekten van de Basisgezondheidszorg moeten zo snel mogelijk tot het verleden gaan behoren. Wil men een land tot ontwikkeling brengen, dan moet men gezonde mensen hebben en dat kan als de gezondheidszorg goed geregeld is.

De medische opleiding in Suriname
Suriname is één van eerste landen in het Caraibisch gebied waar men met een medische opleiding is begonnen. Scholieren, studenten en vooral burgers moeten de geschiedenis van de volksgezondheid van Suriname goed bestuderen. Burgers die elke zondag aan de telefoon hangen om hun visie en commentaar te geven bij opbelprogramma’s moeten hun reikwijdte verbreden.

Door gebrek aan geestelijke bagage worden allerlei wilde uitspraken gedaan, welke vaker bezijden de werkelijkheid liggen. De koloniale machthebbers hebben veel goeds voor ons gedaan op het medische vlak in Suriname.

Ik citeer het volgende uit het Medisch Adresboek van de Vereniging van de Medici in Suriname 1978: “Op 1 april 1982 werd de “Inrigting tot opleiding van jongelieden tot districtsgeneesheer” (de latere geneeskundige school) opgericht. Reeds in 1883, een jaar na oprichting van de geneeskundige school, studeerden de eerste 3 studenten af, aangezien ze lang voor de oprichting van de geneeskundige school al met de opleiding begonnen waren”. De eerste drie afgestudeerden waren: H.R.Juda, J.Fernandes en E.H.Gewand.

De geneeskundige school heeft vanaf 1982 haar kwaliteiten bewezen. Velen die afgestudeerd zijn van deze school hebben internationale bekendheid verworven. Voor de historie (wij vergeten vaak onze Surinamers die hun sporen verdiend hebben op het medische vlak) wil ik nogmaals een aantal namen opnoemen die men ook in de Surinaamse geschiedenisboeken moet opnemen.

Wij schrijven vaak over ministers en volksvertegenwoordigers, waarvan velen ook gestolen en geknoeid hebben vooral met domeinland, maar onze doctoren die vele duizenden zieken genezen hebben en onder moeilijke omstandigheden in de districten gewerkt hebben, worden in geschiedenisboeken nauwelijks gememoreerd.

De pers besteedt teveel aandacht aan mensen die genocide gepleegd hebben in Suriname en op politieke podia omhangen worden met kransen. De voorzitter van de KTPI heeft in de gevangenis gezeten en verschijnt normaal op het politieke podium. Voor de geschiedenis noem ik enkele Surinamers op die via de geneeskundige school tot specialisten en hoogleraren geschopt hebben.

Prof.Ivan Eddy Vas (1950 afgestudeerd als geneesheer en werd in 1960 orthopaedisch chirurg); doctor Samuel Kafiluddi (1942 afgestudeerd als geneesheer en in 1952 als kinderarts en is ook gepromoveerd); doctor Alphonsus ignatius Faverey (geneesheer 1924 en 1936 oogarts/doctor); drs. Hendrik Rudolf Chin A Sen (geneesheer in 1959 en in 1968 internist); drs.Johan Gerrit Jules Chin (geneesheer in 1957 en cardioloog in 1969); doctor Sewram Rambaran Mishre (1942 geneesheer en in 1955 cardioloog ).

Zo kunnen wij deze rij verder aanvullen met vele Surinamers die niet meer in ons midden zijn, maar zij hebben hun stempel gedrukt op het medische vlak.( bron: Medisch Adresboek van de Vereniging van de Medici in Suriname; 1978).

Alle energie stoppen in de menselijke hulpbronnen

Elke dag lezen wij over corruptie. Wij houden ons bezig met futiliteiten, terwijl wij de potentie hebben om meer doctoren op te leiden in Suriname en deze ook naar onze buurlanden te sturen om te arbeiden.

Wij moeten onze energie stoppen aan de ontwikkeling van ons land en ons niet bezigheden met zaken als “wie wordt directeur van onderwijs; wie wordt benoemd tot districtssecretaris; welke mensen zijn ontheven etc”. Een land tot ontwikkeling brengen vereist denkwerk en lange termijn visie ontwikkelen en voldoende gebruik maken van de menselijke hulpbronnen die wij ter beschikking hebben.

Hardeo Ramadhin

Meer nieuws

Ingezonden| Ons onderwijssysteem

GFC NIEUWS- In de afgelopen periode zijn gelukkig veel Surinamers zich (gelukkig ook) kritischer gaan opstellen. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele…

FSA wil ook vertegenwoordiger in SER

GFC NIEUWS- De Federatie van Surinaamse Agrariërs wil ook een vertegenwoordiger in de Sociaal Economische Raad (SER). Impotent of minder potent? Maak online gebruik van…

EBS-kassa’s van 1 – 4 oktober gesloten

GFC NIEUWS- De incassokantoren en kassaloketten van externe dienstverleners van de Energiebedrijven Suriname (EBS) zullen van donderdag 1 oktober tot en met zondag 4 oktober…

Transformatie Nationaal Leger op komst

GFC NIEUWS- “Ons leger zal een transformatie ondergaan, waar ook dit jaar, de eerste stappen in zullen worden gezet.” Impotent of minder potent? Maak online…

Onderwijs wordt hervormd

GFC NIEUWS- De regering heeft ervoor gekozen het onderwijs in het dienstjaar 2021 te hervormen. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen…

Subsidie aan EBS wordt gefaseerd afgebouwd

GFC NIEUWS- De subsidie aan de Energiebedrijven Suriname (EBS) zal gefaseerd worden afgebouwd. Dit als deel van de bezuinigingsmaatregelen van de regering. Impotent of minder…

Actieve Covid-gevallen daalt naar 67

GFC NIEUWS- Het aantal actieve Covid-19-gevallen is gedaald naar 67. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts. Klik op…

Weer twee weken lockdown Kabalebo

GFC NIEUWS- Op advies van de ministeries van Volksgezondheid en Regionale Ontwikkeling en Sport wordt er een tweede total lockdown voor het bestuursressort Kabalebo ingesteld….

Ingezonden| Articulatie

GFC NIEUWS- Binnen enkele dagen gaan de schooldeuren wederom open. Als ouder zijn er veel vragen over het nieuwe schooljaar onder nieuwe omstandigheden. Impotent of…

JCI Nilom kiest nieuw bestuur 2021

GFC NIEUWS- De Junior Chamber International (JCI) Nilom heeft een nieuw bestuur gekozen voor het jaar 2021. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van…

Parkeerwachter licht diverse personen op

GFC NIEUWS- De 53-jarige Delano L. is door de politie aangehouden en opgesloten voor verduistering. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen…

Geld en documenten buitgemaakt bij SRS

GFC NIEUWS- Gewapende criminelen hebben in de nacht ingebroken bij het Stichting Radio Omroep Suriname (SRS). Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele…

Covid-19 actieve gevallen onder de 100

GFC NIEUWS- Het aantal actieve Covid-19-gevallen is onder de 100. Volgens de jongste update op het dashboard zijn nu 72 personen in Suriname besmet met…