fbpx

Grootse viering 175 jaar Nederlandse boeren in Suriname afgelast

GFC NIEUWS- Stichting Sranan Boeroe (SSB) heeft de herdenking van 175 jaar immigratie van Nederlandse boeren op zaterdag 20 juni in Groningen afgelast.
Vanwege de maatregelen rondom Covid-19 is het niet mogelijk om de reguliere vijfjaarlijkse bijeenkomst in Groningen te houden en groot te vieren.
De bedoeling was om op 20 juni een gedenkteken te onthullen met daarop de namen van allen die in de periode 1845 tot en met 1853 in Groningen zijn overleden.
Ook de jaarlijkse kranslegging is geannuleerd, omdat er tot en met 21 juni een totale lockdown geldt.
Nog voordat onze Chinese, Hindostaanse, Javaanse en Maderaanse broeders en zusters naar Suriname kwamen, arriveerden op 20 juni 1845, met vier zeilschepen, 384 arme boeren uit Nederland aan om landbouw te bedrijven in Suriname.
Het was ook een soort proef om te weten te komen of blanke mensen in een tropisch klimaat op het land konden werken en (over)leven. Ze werden ver weg van Paramaribo ontscheept in een modderig Voorzorg (tegenover Groningen). Ze waren verplicht zich 5 jaar te onderwerpen aan het gezag van een dominee.
Maar een klein deel van de hutten was af waardoor ze met meerdere gezinnen in één hut moesten verblijven. Geen eten, geen schoon drinkwater, geen medicijnen, allemaal bos en bij springvloed kwam het rivierwater in de hutten.
Door een epidemie stierven er in de eerste zes maanden na aankomst 184 mensen. “Hoe toevallig is het niet dat precies 175 jaar later wij weer met een virus te maken hebben.”
Daarna werden ze overgeplaatst naar Groningen waar ze, zij aan zij met tot slaaf gemaakten, huizen bouwden. De boeroes hebben nooit slaven gehad.
De onderneming werd in 1853 afgeblazen mede omdat de meeste boeren waren weggetrokken.

BEKIJK OOK
Datasur ontwikkelt webapplicatie voor juridische sector