fbpx
Grootschalig onderzoek in Engeland wijst op verband tussen tandvleesontsteking en leverkanker

Eerder werd al een verband vastgesteld tussen een ernstige tandvleesontsteking, parodontitis genoemd, en hartziekten, diabetes en enkele kankersoorten.

Uit een recente grootschalige studie in Engeland blijkt nu dat mensen met tandvleesaandoeningen ook 75 procent meer kans hebben om leverkanker te krijgen.

Long- en dikkedarm-kanker (colorectale kanker) kwamen het vaakst voor bij mensen met tandvleesaandoeningen, stelden de onderzoekers.

De onderzoekers ontdekten dat mensen met een ernstige vorm van parodontitis meer dan twee keer zoveel kans hadden op het ontwikkelen van longkanker dan mensen met een milde vorm of zonder parodontitis. Ook het risico op dikke darmkanker was verhoogd. Een licht verhoogd risico op alvleesklierkanker werd waargenomen.

De onderzoekers weten echter niet zeker of de bacteriën die zorgen voor het ontstoken tandvlees kanker veroorzaken of dat het te wijten is aan een nevenverschijnsel van de ziekte. Een gemeenschappelijke factor is bijvoorbeeld roken: rokers hebben zowel meer kans op tandvleesontstekingen als op long- en darmziekten.

Tandvleesontstekingen leken echter het risico op andere vormen van kanker, waaronder borst-, prostaat-, bloed- en lymfeklierkanker niet te verhogen.

Meer gezondheidsnieuws

Slimme toiletten die kanker kunnen opsporen

GFC NIEUWS- Wetenschappers aan de Standord University in de VS hebben een toilet ontwikkeld dat ontlasting en urine analyseert op ziektes. Dikke vrouwen makkelijk slank…

Meer bacteriën op afstandsbediening dan wc-bril

GFC NIEUWS- Een afstandsbediening is een grote bron van bacteriën, waarschuwen wetenschappers. Dikke vrouwen makkelijk slank met LC- methode van Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op…

Verspreiding coronavirus neemt af, zegt WHO

GFC NIEUWS- Het aantal nieuwe coronavirusinfecties loopt terug in China, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op basis van nieuwe medische rapporten. Dikke vrouwen makkelijk slank met…

Wimperachtige haargroei in mond van vrouw

GFC NIEUWS- Een Italiaanse vrouw ontwikkelde een zeldzame, letterlijk huiveringwekkende ziekte. Dikke vrouwen makkelijk slank met LC- methode van Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de…