In verschillende Surinaamse families is het gebruikelijk dat oma een belangrijke rol speelt in de opvoeding van de kleinkinderen.
Ze past op, kookt, zorgt, troost en houdt het huishouden draaiende terwijl ouders werken of andere verplichtingen hebben.
Maar deskundigen verbonden aan het KIVC wijzen in gesprek met GFC Nieuws Lifestyle erop dat het niet altijd gezond is om structureel de volledige zorgtaken bij grootmoeders neer te leggen.
Vaker klinken er signalen van overbelasting bij oudere vrouwen die dag in dag uit voor hun kleinkind zorgen. Niet zelden gaat het om oma’s die zelf al gezondheidsproblemen hebben, maar toch het gevoel hebben dat ze ‘moeten bijspringen’.
“Ik hou van mijn kleinkind, maar ik ben geen twintig meer,” zegt een vrouw uit Blauwgrond, die zes dagen per week oppast terwijl haar dochter werkt.
Kinderpsychologen benadrukken dat een kind ook duidelijke grenzen, structuur en opvoedkundige consequentie nodig heeft, iets wat niet elke grootouder kan of durft te bieden.
Bovendien kan het op de lange termijn tot verwarring leiden als de normen van oma botsen met die van de ouders.
Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat grootouders ook recht hebben op rust, sociale contacten en hun eigen leven. Het oppassen mag een aanvulling zijn, geen volledige vervanging van ouderlijke verantwoordelijkheid.
Het blijft natuurlijk waardevol dat Surinaamse families sterk verbonden zijn, maar er is een grens.
Liefdevol bijspringen is iets anders dan jarenlang inspringen. Tijdig overleg, heldere afspraken en wederzijds respect kunnen volgens het KIVC veel spanningen voorkomen, voor zowel oma als ouder én kind.
Foto ter illustratie.

Jennifer is hoofdredacteur bij GFC Nieuws.
Contact: jennifer@gfcnieuws.com of WhatsApp.