fbpx

Groot wetenschappelijk onderzoek moderne geschiedenis Suriname

Het Instituut voor Dekolonisatie van Suriname (IDS), onder leiding van wetenschappelijk directeur Sandew Hira en algemeen directeur Moejinga Aboikoni-Linga, zal een groot wetenschappelijk onderzoek ondernemen naar de moderne geschiedenis van Suriname.

Het IDS heeft zeven vacatures openstaan die per 1 februari 2019 ingevuld moeten worden. De zeven vacatures hebben betrekking op vijf junior wetenschappelijk medewerkers, een office manager en een audiovisuele medewerker.

De junior wetenschappelijk medewerkers verrichten onderzoek naar de moderne geschiedenis van Suriname (1940-heden).

De centrale onderzoeksvragen van het project zijn:

Hoe heeft Suriname en haar bevolking zich ontwikkeld in de periode 1940-heden?
Welke factoren hebben die ontwikkeling bepaald?

Het onderzoek word uitgevoerd in vijf dimensies:

Economische dimensie: de productie, distributie, financiering van goederen en diensten inclusief de overheidsdiensten.

Sociale dimensie: de organisatie van sociale verhoudingen op basis van klasse, etniciteit, sekse, migratie, natievorming.

Politiek dimensie: de organisatie van politieke macht (staat, regering, parlement), justitie, leger, sociale bewegingen inclusief vakbeweging).

Culturele dimensie: de ontwikkeling van instituties die waarden en normen (re)produceren en kennis overdragen: kunst, cultuur, onderwijs, godsdienst, media.

Geografische dimensie: de ontwikkelingen per district, de relatie met de regio, de imperia (USA, Nederland, Europa), de internationale instituten en de Surinaamse diaspora.

IDS zal een historische database ontwikkelen met uitgebreide kwantitatieve en kwalitatieve informatie over deze dimensies. De onderzoekers moeten deze informatie verzamelen en analyseren vanuit een dekoloniaal theoretisch kader.

Het eindproduct zal een zesdelige historische encyclopedie van Suriname zijn. Vijf delen behandelen een dimensie en een algemeen deel legt de verbanden tussen de dimensies. Iedere onderzoeker is verantwoordelijk voor het schrijven van één deel.

De junior onderzoekers worden gedurende drie jaar intensief begeleid door Sandew Hira.(GFC)