fbpx

Groot onderzoek: mensen onder de 18-jaar worden niet ernstig ziek van COVID-19

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- De kans dat mensen onder de 18-jaar ernstige complicaties ontwikkelen door COVID-19, of zelfs sterven aan het virus, is vrijwel nihil.

Dat wordt gesteld in het grootste onderzoek tot nu toe, geleid door onder andere dokter Rachel Hardwood van the University of Liverpool.

Hoewel het risico erg laag is, kan een besmetting met het virus wel zorgen voor ernstige aandoeningen bij kwetsbaren in die leeftijdscategorie.

De meta-analyse zal worden verstuurd naar diverse gerenommeerde gezondheidsinstanties, waaronder de WHO, en kan worden gebruikt als draaiboek waarop instellingen hun vaccinatie-programma’s voor jeugdigen kunnen baseren.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Wereld moet zich voorbereiden op gevaarlijkere pandemieën

Het doel van de onderzoekers is het berekenen van het absolute risico die jongeren lopen om ernstig ziek te worden door het virus of eventueel de kans op overlijden.

“Jongeren die een hoger risico lopen zijn degenen die normaal gesproken ook een hoger risico hebben op complicaties van andere ziektes zoals winter virussen,” stelt Professor Russel Viner.

BEKIJK OOK
Surinamers moeten stoppen met onzinverhaal als zou avocado bloeddruk verhogen

Eén onderzoek toont aan dat 251 jongeren uit het VK op de IC zijn beland (tot eind februari 2021).

Dit betekent volgens de experts dat jongeren in die leeftijdscategorie een kans hadden van 1 op 50.000 om op de IC te belanden met COVID.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Topexpert: Kinderen vaccineren is de “veiligere optie”

Een ander onderzoek bekeek Britse data die aantoont dat 25 jongeren en kinderen stierven aan corona. Dat is een kans van ongeveer 2 op 1 miljoen.

Risicofactoren zijn volgens dokter Rachel Harwood gelijk voor jongeren en volwassenen. ‘Obesitas verhoogt de kans op coronacomplicaties enorm,’ zegt ze.

Professor Clare Smith, één van de auteurs van de studie, vertelt verder dat maar 40% van de kinderen die positief testten op corona, daadwerkelijk stierven aan het virus.

De Delta variant verandert volgens de experts niets aan het onderzoek.

BEKIJK MEER GFC GEZONDHEIDSNIEUWS: KLIK HIER