fbpx

Groot deel Surinamers dat is overleden door corona had mogelijk nu nog in leven kunnen zijn

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Een groot deel mensen in Suriname en de rest van de wereld dat is overleden aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus had nu mogelijk nog in leven kunnen zijn.

Dat vertellen Europese topexperts aan de GFC gezondheidsredactie.

Meerdere gerandomiseerde onderzoeken hebben ook aangetoond dat veel personen wereldwijd, ongeveer 1 miljard mensen, ook in tropische landen als Suriname, een tekort hebben aan vitamine D3.

Vooral donkere mensen hebben vaker een tekort aan deze zeer belangrijke vitamine, eigenlijk een hormoon. Zij hebben veel meer moeite om deze vitamine door de zon aan te maken en zo blijkt, velen vermijden het met weinig kleding gaan in de zon.

Talrijke studies hebben bewezen dat deze groep een laag D3- niveau heeft.

De GFC gezondheidsredactie berichtte sinds de beginperiode van de pandemie op 17 maart 2020, en daarna  tientallen keren, dat veel mensen in Suriname zich beter tegen het virus konden beschermen door hun vitamine- D – niveau flink te verhogen.

De Europese topexpert Jonathan Clarke adviseerde toentertijd vanuit Nederland via GFC aan Surinamers om dagelijks tenminste 15 minuten met zo min mogelijk kleding in de zon te gaan. Door zonlicht op de blote huid wordt D aangemaakt.

Een optimaal niveau is tussen de 60 en 90 nmol/l.

Echter wordt dit levensreddend advies tot op heden genegeerd door de autoriteiten.

Verschillende onderzoeken hebben een verband gevonden tussen ernstige vitamine D-tekort en COVID-19-gerelateerde uitkomsten. Vitamine D speelt een cruciale rol bij de immuunfunctie en ontstekingen.

DEFINITIEF BEWIJS: OPTIMAAL VITAMINE D NIVEAU GEEFT 51 PROCENT MINDER KANS OP OVERLIJDEN

Een recent uitgevoerde meta- analyse toont nu wederom en definitief de beschermende rol van vitamine D aan in COVID-19-gerelateerde gezondheidsresultaten.

Experts leggen aan de GFC gezondheidsredactie uit dat bij personen met een optimale vitamine D-3 niveau, de kans op overlijden aan COVID ruim 51 procent wordt gereduceerd. Ook het het risico op opname op intensive care-afdelingen (ICU’s) wordt teruggebracht.

Italiaanse onderzoekers schrijven op basis van de meta- analyse in januari 2023 het volgende.

Het huidige bewijs ondersteunt de voordelen van vitamine D-interventies bij patiënten die met COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen vanwege het beschermende effect van vitamine D tegen IC-opname en mortaliteit.

De positieve resultaten die opnieuw werden benadrukt en nu gevalideerd door TSA’s, suggereren dat een onbetwistbaar verband tussen vitamine D-suppletie en het beschermende effect op opname op de IC als definitief bewijs kan worden beschouwd.