Groot alarm: Chinees ruimtestation stort binnen enkele dagen neer, mogelijk op dichtbevolkte stad

Het Chinese ruimtestation Tiangong 1 zal naar verwachting volgend weekend neerstorten op aarde. De kans is aanwezig dat het enorme object in bewoond gebied op het noordelijk halfrond terecht zal komen. Het station heeft zeer giftige stoffen aan boord.

Met een lengte van 10,5, een breedte van 3,4 meter, en een gewicht van 8,5 metrieke ton zou de module veel schade kunnen aanrichten. Steden als Barcelona, Beijing en Toronto liggen allemaal in de vuurlinie.

De Chinezen verloren in september 2016 de controle over het ruimtevaartuig. Volgens de laatste berekeningen zal het de aardse dampkring tussen 30 maart en 2 april binnendringen.

Welke steden liggen in de gevarenzone van Tiangong 1?

Hoewel een deel van de constructie hierbij zal verbranden, is het toch mogelijk dat wrakstukken van wel 100 kilo de grond raken.

Het gebied waar de mogelijke impact zal plaatsvinden, is teruggebracht tot een smalle strook tussen 43ºN en 43ºS. Gebieden boven of onder deze breedtegraden kunnen worden uitgesloten.

Binnen de impactzone liggen enkele zeer dicht bevolkte steden waaronder New York, Barcelona, ​​Beijing, Chicago, Istanboel, Rome en Toronto.

Het Space Debris Office van het European Space Agency zegt in een verklaring dat een precieze tijd-/locatievoorspelling van de impact op geen enkel moment mogelijk zal zijn.

De prognose werd tot half maart ongeveer wekelijks bijgewerkt en wordt nu elke 1 @ 2 dagen geupdate. 

Overige berichten