fbpx

Grondrechten mogelijk in gevaar: COVID-19 niet-gevaccineerden worden over de hele wereld zwaar gediscrimineerd

GFC NIEUWSREDACTIE- Mensen vertonen vooroordelen en discriminerende attitudes ten opzichte van personen die niet zijn gevaccineerd tegen COVID-19 op alle bewoonde continenten van de wereld.

Dit is de bevinding van een wereldwijde studie van de Universiteit van Aarhus in Denemarken, die op 8 december is gepubliceerd in het tijdschrift Nature.

Veel gevaccineerde mensen willen niet dat naaste familieleden trouwen met een niet-gevaccineerde persoon. Ze zijn ook geneigd om te denken dat de niet-gevaccineerden zowel incompetent als onbetrouwbaar zijn, en ze voelen over het algemeen antipathie tegen hen.

De studie onthult dat vooroordelen ten opzichte van niet-gevaccineerden net zo hoog of hoger zijn dan vooroordelen gericht op andere veel voorkomende en diverse doelen van vooroordelen, waaronder immigranten, drugsverslaafden en ex-gedetineerden.

In schril contrast daarmee ontdekten onderzoekers dat de niet-gevaccineerden bijna geen discriminerende houding ten opzichte van de gevaccineerden vertonen.

BEKIJK OOK
Heb je moeite met slapen? Wetenschappers adviseren fysieke activiteit aan

“Het conflict tussen degenen die zijn gevaccineerd tegen COVID-19 en degenen die dat niet zijn, bedreigt de maatschappelijke cohesie als een nieuwe sociaal-politieke kloof, en de gevaccineerden lijken duidelijk degenen te zijn die deze kloof verdiepen”, zegt postdoc Alexander Bor, die de hoofdauteur is van de studie “Discriminerende attitudes tegen de niet-gevaccineerden tijdens een wereldwijde pandemie.”

Volgens de onderzoekers lijkt de reden voor deze discriminerende houding te zijn dat de gevaccineerden de niet-gevaccineerden als freeriders zien.

Een hoge vaccinatiegraad is cruciaal om de pandemie te bestrijden en het algemeen belang van het normale dagelijkse leven veilig te stellen zonder grote menselijke of financiële verliezen. En wanneer sommige mensen helpen de opname van vaccins te verhogen en anderen niet, roept dit negatieve sentimenten op.