Groeiende ruzie, ambassadeur op het matje: “Nederland moet Marokko niet de les lezen”

Marokko heeft de Nederlandse ambassadeur op het matje geroepen nadat BuZa-minister Stef Blok Marokkaans-Nederlandse activisten had gemaand voorzichtig te zijn bij bezoeken aan hun moederland.

Blok deed zijn uitspraken nadat het Hof van Beroep in Casablanca zware straffen had opgelegd aan politieke tegenstanders van de zittende machthebbers.

De journalist Hamid El Mahdaoui kreeg 3 jaar gevangenisstraf wegens “aanzetten tot deelname aan een verboden protest” en “bedreigen van de nationale veiligheid.”

Leiders van de Amussu Arifi, de Hirak Rif (volksopstand van mensen uit de Rif) kregen tot 20 jaar celstraf opgelegd.

Onafhankelijke rechtspraak

Regeringswoordvoerder Mustapha El Khalfi zei in een reactie op de straffen dat de regering “niet het recht heeft zich te bemoeien met rechtszaken.” 


Al Jazeera  |  Inside Story – What’s behind Morocco’s street protests?

 

Ambassadeur Désirée Bonis kreeg van de Marokkaanse minister Nasser Bourita (Buitenlandse Zaken) te horen dat de uitlatingen van Blok niet begrijpelijk zijn voor Marokko.

Volgens Bourita is de situatie in de Rif geen diplomatieke kwestie maar “een interne zaak die in geen geval het onderwerp kan zijn van gesprekken met het buitenland.” 

Gerechtelijk systeem

Bij overtredingen van de wet “beschikt Marokko over een gerechtelijk systeem dat het mogelijk maakt om op een transparante en eerlijke manier de toepassing van de wet te beheren”, zei Bourita.

Hij noemde de uitspraken van Blok “totaal onacceptabel en niet verenigbaar met de geest van samenwerking en de bilaterale betrekkingen tussen de twee landen” en dat Marokko “van niemand les hoeft te krijgen”.

Tussen beiden landen was eerder al een ruzietje ontstaan na de weigering van de Nederlandse autoriteiten om Said Chaou, een voormalig Marokkaans Kamerlid, die van internationale drugshandel wordt beschuldigd, aan Marokko uit te leveren.

Opstand in Rif

 

De Hirak Rif begon als gevolg van de dood van Mohcine Fikri, een visboer in de stad Al Hoceima. De lokale autoriteiten hadden verklaard dat zijn vis illegaal gevangen was en liet die in een vuilniswagen gooien.

Fikri was in de wagen gesprongen om zijn handel, die hij op de lokale markt verkocht, te redden en werd doodgeperst.

Het massale protest werd gewelddadig neergeslagen met vele gewelddadige botsingen tussen politie en demonstranten in verschillende steden en dorpen in de provincies Al Hoceïma, Eddriwec en Naḍor.

Meer dan 150 betogers werden gearresteerd omdat zij door de regering worden gezien als leiders of media-activisten van de beweging.

De dood van Fikri was vooral een explosie van de nieuwe spanningen tussen de bewoners van de Rif en het centrale gezag die leidde tot Al-Hirak al-Shaabi, “de volksbeweging.”

Maar de Rif is historisch bekend om zijn rebellie tegen de centrale overheid en is het centrum van een strijd die al veel langer bestaat.

Foto begrafenis Mouhcine Fikri: © Mohamed Mouha