Groeiende dreiging vanuit grensgebieden

GFC NIEUWS- Een groeiende dreiging van COVID-19 gaat uit van de grensgebieden.
Directeur Herman Jintie van de Stichting Medische Zending Suriname (MZ) spreekt van een groeiende populatie uit de grensgebieden, te weten Frans-Guyana en Brazilië. Hij noemt onder meer de goudzoekers kampen, waarvoor er speciaal beleid is. Vanwege de situatie worden met diverse organisaties gesprekken gevoerd om de airstrip op Langatabbetje weer in goede staat te brengen voor het geval positieve gevallen worden geconstateerd.
Waar Suriname al geruime tijd op slecht 10 positief bevestigde gevallen zit, waarvan 1 persoon overleed, liggen de cijfers in de grensgebieden hoger.
Guyana steeg maandag van 82 geconfirmeerde gevallen naar 92 dinsdag. Het westerbuurland telt tien doden. Frans-Guyana steeg binnen een dag van 133 naar 138, daartegenover is er 1 overledene. Brazilië spant de kroon met 101.147 positieve gevallen en 7025 doden.
“Dus het is een groeiende dreiging vanuit onze grensgebieden,” zegt de MZ-directeur. Hij roept op tot alertheid. “Als we weten dat rondom ons er een bepaalde dreiging is, zijn wij verplicht onze situatie van dichtbij te monitoren en zorgen dat het niet uit de hand loopt.”
MZ is recentelijk actief geweest in het Goninikrikigebied, waar medewerkers bij de lokale gemeenschappen temperatuurmetingen hebben gedaan.
Donderdag vertrok een groep MZ-medewerkers naar het Lawagebied, terwijl volgende week de benedenloop van de Marowijnerivier wordt aangedaan.

Overige berichten