GFC NIEUWSREDACTIE- Inheemse gemeenschappen in Suriname kunnen de slechte behandeling niet meer aan.
Op een Inheemse miniconferentie van dorpshoofden en -vertegenwoordigers, van 8 tot en met 10 december te Powakka in het district Para is in een slotverklaring aangegeven dat de Inheemsen in geheel Suriname steeds erger verhit raken. Dit vanwege het ontbreken van rechtszekerheid en rechtsbescherming.
Tijdens deze miniconferentie hebben participanten uit 36 inheemse dorpen vastgesteld dat zaken zoals discriminatie en achterstelling aan de orde van de dag zijn.
Ook de concessie-uitgiften in inheemse gebieden, milieuvervuiling en illegale occupatie in de inheemse gebieden laten het bloed koken.
De Inheemsen gebundeld in de Vereniging van Inheemse Dorpen in Suriname (VIDS) eisen onmiddellijke bescherming van hun gebieden; middels een beleidsmaatregel waarbij alle bestaande demarcatiekaarten van inheemse gebieden worden overhandigd aan instanties die met grondinspectie en grondbeheer te maken hebben. \
Zij willen ook gekend worden bij het nemen van maatregelen tegen klimaatsverandering en het zoeken naar financiële waardering voor de bossen die mede door de cultuur van de inheemsen intact zijn gebleven.
De conferentie was bedoeld om de discussie op gang te brengen over de conceptwet grondenrechten die bij het Parlement ligt.
Vicepresident Ronnie Brunswijk, die aanzat tijdens het voorlezen van de slotverklaring, heeft de steun van de regering toegezegd bij het verwezenlijken van de besluiten die genomen zijn. Hij zei dat zonder eenheid onder de inheemsen ontwikkeling van de gebieden nooit op gang zal komen.
Op 10 december hebben Asiskoemar Gajadin, voorzitter van de parlementaire commissie van rapporteurs en van Patricia Meulenhof, voorzitter van de presidentiële Grondenrechten Commissies meer info verstrekt aan de conferentiegangers.
Besloten is om via VIDS in te gaan op een uitnodiging aan het Parlement van Suriname om in De Nationale Assemblee te reageren op de tekst van de conceptwet.
De Inheemsen roepen de regering op onmiddellijk maatregelen te treffen, zodat gronduitgifte en grondoccupatie stop wordt gezet, zolang de wet Grondenrechten niet is goedgekeurd, meldt het Directoraat Volkscommunicatie.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com