fbpx

Gro Tide schenkt groentetuinen aan opvanginstellingen voor mensen met een beperking

GFC NIEUWSREDACTIE- Stichting Gro Tide heeft uitgaande van haar doelstelling en indachtig de inclusiviteitsgedachte om gezonde voeding bereikbaar te maken voor iedereen en in het bijzonder kwetsbare groepen, “vegetable gardens for the disabled” geïnitieerd.

De eerste fase van dit project is gefinancierd door CMA Suriname en behelst de aanleg van plantenbakken en moestuinen voor Huize Matoekoe en Tyl Tyl. Beide zijn opvanginstellingen voor mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking.

Op zaterdag 3 december, de Internationale dag voor de mens met een beperking, wordt dit initiatief gelanceerd.

Gro Tide is een non-profit organisatie met een sociaal-maatschappelijk karakter, die zich ten doel stelt bij te dragen aan het zelfredzaam maken van de burgers van Suriname op het gebied van gezonde voeding. Dit doet zij door individuen en groepen te begeleiden bij het beoefenen van onder andere tuinbouw in de eigen woonomgeving.

Het aanleggen van een moestuin draagt ertoe bij dat men gezonder eet en minder groenten hoeft te kopen, waardoor geld wordt overgehouden in de portemonnee. Gezonde voeding is belangrijk voor een gezond leven van mensen met een verstandelijke beperking, met name om overgewicht te voorkomen.

BEKIJK OOK
Economische illusies van valse profeten

Dat vele opvanginstellingen in zwaar weer zijn terechtgekomen na de COVID-pandemie en de huidige economische crisis geeft dit initiatief een meervoudig karakter.

Enerzijds kunnen de tehuizen kostenbesparend zijn op het gebied van gezonde groenten en anderzijds kunnen de tehuizen bij overschotten verkopen en op deze wijze zelfvoorzienend worden.

Gro Tide, streeft naar een landelijke uitvoering van dit initiatief, zodat alle opvanginstellingen op een duurzame en milieu verantwoorde manier hun eigen groenten en kruiden kunnen planten. Dit moet een aanzet geven in het zelfredzaam maken van de instellingen.

Training en begeleiding in het onderhouden van de moestuinen en het verhogen van de productie in het kader van verkoop zullen in de tweede fase van dit project aan de orde komen.