fbpx

Griepvaccin verlaagt het risico op een beroerte

GFC NIEUWSREDACTIE- Onderzoekers van de Universiteit van Calgary zeggen dat het griepvaccin het risico op een beroerte bij volwassenen verlaagt, zelfs als ze geen hoog risico lopen op een beroerte.

Onderzoekers evalueerden de gezondheidsdossiers van meer dan vier miljoen Albertanen over een periode van negen jaar.

De resultaten geven aan dat vaccinatie tegen influenza sterk moet worden aanbevolen voor iedereen, net als voor mensen met hartaandoeningen.

“Van de griepprik is bekend dat het het risico op een hartaanval en ziekenhuisopname voor mensen met hartaandoeningen vermindert. We wilden weten of het vaccin dezelfde beschermende eigenschappen heeft voor mensen met een risico op een beroerte,” zegt Dr. Michael Hill, MD, onderzoeker aan de Cumming School of Medicine (CSM) en hoofdonderzoeker van de studie.

“Onze bevindingen tonen aan dat het risico op een beroerte lager is bij mensen die onlangs een griepprik hebben gekregen. Dit gold voor alle volwassenen, niet alleen voor degenen met een hoog risico op een beroerte.”

BEKIJK OOK
Het eten van veel bewerkte voedingsmiddelen kan je hersenen schaden

Gegevens die in de studie worden gebruikt, zijn afkomstig van het Alberta Health Care Insurance Plan. Onderzoekers hielden rekening met verschillende factoren, waaronder leeftijd, gebruik van antistollingsmiddel en risicofactoren, waaronder chronische gezondheidsproblemen.
“We ontdekten dat het risico op een beroerte aanzienlijk was verminderd in de zes maanden na een griepvaccinatie,” zegt Dr. Jessalyn Holodinsky, Ph.D., postdoctoraal wetenschapper bij de CSM en eerste auteur van de studie.

“De bevindingen suggereren dat brede influenzavaccinatie een levensvatbare volksgezondheidsstrategie kan zijn om een beroerte te voorkomen.”

De studie is gepubliceerd in The Lancet Public Health.

De onderzoekers zeggen dat twee sterke punten van deze studie zijn dat de studie gegevens van een hele populatie over een periode van 10 griepseizoenen gebruikte, en de studie vond plaats in een provincie met één enkel universeel gezondheidszorgsysteem.