fbpx

Griepprikken voor zes jaar op rij verminderen dementierisico met 14%

GFC NIEUWSREDACTIE- Zes jaar op rij een griepprik krijgen vermindert het risico op het ontwikkelen van dementie met 14%, blijkt uit een nieuwe studie.

Maar het lijkt alleen te werken als patiënten het al minstens zes jaar op rij hebben.

Wetenschappers geloven dat de vaccins – die afgelopen winter aan bijna 30 miljoen mensen in Engeland zijn gegeven – het verouderende immuunsysteem geleidelijk stimuleren tot het punt waarop het de onderliggende schade in de hersenen kan voorkomen die dementie veroorzaakt.

Groot-Brittannië wordt geconfronteerd met een epidemie van de ziekte van Alzheimer en dementie als gevolg van een vergrijzende bevolking.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Lichaamsbeweging blijkt belangrijk wapen voor kankerpatiënten

De getroffen aantallen zullen naar verwachting stijgen van ongeveer 800.000 momenteel tot meer dan 1,2 miljoen in Engeland en Wales in 2040.

BEKIJK OOK
COVID-19 geassocieerd met toename type 1 diabetes bij jongeren

Er is al tientallen jaren geen grote doorbraak in de behandeling, maar nu geloven wetenschappers dat vaccins zoals de griepprik een belangrijke rol kunnen spelen bij het verminderen van het aantal patiënten.

Onderzoekers van de Saint Louis University School of Medicine in de VS volgden bijna 70.000 mensen van 60 jaar of ouder. Ze controleerden hoeveel mensen per jaar een griepvaccinatie kregen en of ze daarna dementie ontwikkelden.

De bevindingen, gepubliceerd in het tijdschrift Vaccine, toonden weinig verschil tussen degenen die het vaccin niet hadden ontvangen en degenen die de afgelopen vier of vijf jaar jaarlijks waren ingeënt. Maar toen ze zes jaar of langer waren, daalde het risico gemiddeld met 14 procent.

BEKIJK MEER GFC GEZONDHEIDSNIEUWS: KLIK HIER