fbpx
Facebook Pagelike Widget

Green Heritage Fund Suriname wil strandingsnetwerk voor zeezoogdieren

Green Heritage Fund Suriname (GHFS) organiseert op maandag 30 maart een workshop over het opzetten van een Strandingsnetwerk voor Zeezoogdieren in Suriname.

De meest bekende zeezoogdieren die in Suriname voorkomen zijn de Guianadolfijn en de lamantijn (meer bekend als zeekoe of seku).

Beide soorten hebben een beschermde status en gelden tegelijkertijd ook als bioindicatoren, diersoorten waarvan de aanwezigheid informatie kan geven over de kwaliteit van het milieu waarin wij leven. Het is daarom van algemeen belang om onderzoek te doen naar deze diersoorten.

Het opzetten van het Strandingsnetwerk voor zeezoogdieren vormt onderdeel van het Suriname Coastal Protected Area Management (SCPAM) project.

Op dit moment is er in Suriname behoefte aan duidelijke voorschriften die aangeven hoe om te gaan met gestrande of in nood verkerende zeezoogdieren, lamantijnen of zeeschildpadden.

Met de Workshop Strandingsnetwerk voor zeezoogdieren zal een aanvang gemaakt worden met het opzetten van een nationaal Strandingsnetwerk in Suriname. Dit netwerk moet ervoor gaan zorgen dat in het geval van strandingen een procedure in gang gebracht wordt, waarbij onder andere voldoende aandacht is voor de veiligheid van zowel mens als dier.

Naast strandingen, zal ook gekeken worden naar aspecten zoals verstrengeling in netten, olielozingen en andere vormen van vervuiling die een bedreiging voor de dieren zijn.

Door vooraf duidelijke afspraken te maken over de te volgen procedure wordt ervoor gezorgd, dat gegevens op systematische wijze verzameld en geanalyseerd worden, maar er ook eventueel levens van dieren gered kunnen worden. Dit draagt vervolgens bij aan het vergroten van kennis van zowel publiek als wetenschap en zorgt er uiteindelijk voor dat het behoud en management van wilde en bedreigde diersoorten in Suriname verbetert.

Meer nieuws

Surinaamse kunst in de VS

GFC NIEUWS- Van 7 Surinaamse kunstenaars, verbonden aan Readytex Art Gallery, is werk opgenomen in een groepsexpositie in de VS: Cultural Encounters: Art of Asian…

Adhin wordt vandaag gehoord door hoorcommissie DNA

GFC NIEUWS- Parlementariër Ashwin Adhin wordt vandaag door een ingesteld hoorcommissie van De Nationale Assemblee (DNA) gehoord over zijn betrokkenheid bij vernietiging van media-apparatuur van…

Amoksi: Uitspraken Bouterse vrij ernstig

GFC NIEUWS- De uitspraken gedaan door ex-legerleider tevens ex-president Desi Bouterse tijdens een NDP-meeting in Ocer om de macht over te nemen middels wapens zijn…