fbpx

Gratis uitstrijkje voor vrouwen Lelydorp

GFC NIEUWS- Bewoners van Lelydorp en omgeving hoeven op de zaterdag niet ver meer te gaan voor hun seksuele en reproductieve gezondheidszorgdiensten.

Stichting Lobi Health Center Lelydorp biedt gedurende een proefperiode iedere zaterdag haar diensten aan.

In het kader van het baarmoederhalskanker project in Wanica biedt Stichting Lobi Health Center met de welwillende medewerking van de Pan-American Health Organization/World Health Organization (PAHO/WHO) en Global Affairs Canada te Lelydorp op 7 september gratis baarmoederhalskanker screenings aan.

Niet eenieder komt er vanwege werk en andere verplichtingen naar hun gezin aan toe om door de week gezondheidscontroles te doen.

Volgens Nensy Bandhoe, directeur van Stichting Lobi Health Center “moet iedereen het recht hebben op toegang tot de hoogst haalbare standaard van seksuele en reproductieve gezondheidszorg, niemand mag worden uitgesloten. Dit geldt ook voor de bewoners van Wanica”.

“Een Gezonde Beroepsbevolking, verhoogt de productiviteit, verlaagt arbeidsverzuim en verhoogt het moraal, waardoor de kosten van gezondheidszorg omlaag gaan, wat zeer noodzakelijk is in onze huidige economische malaise, ” zegt Lobi-directeur Bandhoe.

Stichting Lobi Health Center is actief in 9 van de 10 districten in Suriname en probeert zo haar diensten zo dicht mogelijk bij de gemeenschap te brengen om niemand uit te sluiten.

BEKIJK OOK
Surinaamse media geïnformeerd over status IMF-programma

Lobi Lely zoals het filiaal bekend staat, biedt naast de welbekende voorbehoedsmiddelen zoals het Condoom, de Pil, Prikpil en Reproductieve Onderzoeken zoals HIV-, Borst-, Baarmoederhalskanker- en vaginale afscheidingsonderzoeken ook bloedsuikermeting en controle en verwijdering van het spiraaltje.

Om bij te dragen aan het terugdringen van het aantal baarmoederhalskankergevallen onder vrouwen in Suriname zullen er eenmalig gratis baarmoederhalskankeronderzoeken worden aangeboden.

“Voorlopige bevindingen uit onderzoek in Wanica wijzen uit dat vrouwen pas komen voor een screening als ze klachten krijgen. Dit is vaak 1 van de redenen waarom baarmoederhalskanker in een laat stadium wordt ontdekt, met lage overlevingskansen voor vrouwen”.

Ze moedigt daarom de samenleving aan om gezond te leven en regelmatige preventieve screenings te doen.

“Baarmoederhalskanker geeft vrijwel geen klachten in de beginfase, wacht dus niet totdat u klachten krijgt, want dan zou het wel eens al te laat kunnen zijn. Tijdig ontdekken en behandelen biedt bijkans 93% kans op overleving volgens het Amerikaans Instituut voor Kankeronderzoek,” zegt Bandhoe.