fbpx

Gratis kankerscreening voor verzekerden tijdens Borstkankermaand

GFC NIEUWS- Mannen en vrouwen in Suriname hoeven niet onnodig te overlijden aan kanker.

In verband met borstkankermaand, dat elk jaar in oktober over de hele wereld wordt gehouden biedt Stichting Lobi Health Center gratis borstkankeronderzoek in haar kankerservices pakket.

Dit pakket omvat kankerrisicobepaling, borstonderzoek, baarmoederhalskankerscreening of prostaatonderzoek.

Vrouwen die wonen in Wanica kunnen door financiering van de PAHO en de Canadese overheid gratis het baarmoederhalskankeronderzoek doen. Tevens krijgen klanten korting op alle kankeronderzoeken.

Tijdens borstkankermaand wordt extra aandacht en ondersteuning gevraagd voor het verminderen van het risico op kanker middels een gezonde leefstijl, en het bewust doen van onderzoek voor vroege detectie om de behandelings- en overlevingskansen ten gevolge van kanker te vergroten.

Meer vrouwen sterven aan baarmoederhalskanker

Hoewel borstkanker vaker voorkomt dan baarmoederhalskanker, blijkt uit cijfers van ons Nationaal Kankerplan 2018-2028 dat er relatief meer vrouwen doodgaan aan baarmoederhalskanker.

Het verschil in sterftecijfers is marginaal; voor borstkanker is het 16.5 per 100.000 vrouwen en voor baarmoederhalskanker 14.6 per 100.000 vrouwen. Het hoge sterftecijfer van baarmoederhalskanker ligt volgens het Nationaal Kankerplan aan het late stadium waarin de vrouwen binnenkomen in het gezondheidszorgsysteem, waardoor de overlevingskansen sterk afnemen.

Bijkans 30% van de vrouwen met baarmoederhalskanker en ongeveer 20% van de vrouwen met borstkanker zijn jonger dan 45 jaar.

Bij klachten is het al laat

Volgens Nensy Bandhoe, directeur SLHC is dit een zeer zorgelijke situatie, omdat vooral baarmoederhalskanker voorkomen kan worden. De voorfase van baarmoederhalskanker, bij vroege ontdekking is goed te behandelen en dit kan alleen door regelmatige preventieve screening.

BEKIJK OOK
Wet Fiscale Jurisdictie goedgekeurd door parlement

“Elke vrouw die doodgaat aan baarmoederhalskanker is er 1 teveel. Meestal zijn er geen klachten in de beginfase, wat baarmoederhalkanker maakt tot een sluipmoordenaar. “Wacht dus niet totdat u klachten krijgt, want dan zou het wel eens al te laat kunnen zijn. Indien de voorfase van baarmoederhalskanker tijdig ontdekt wordt kan het ook tijdig behandeld worden en bestaat er kans op 93% overleving” zegt Bandhoe.

Afsluiting Fase II Wanica project

Ter afsluiting van Fase II van het baarmoederhalskankerproject van SLHC, ondersteund door het Ministerie van Volksgezondheid en gefinancierd door de PAHO en de Canadese overheid is het team van SLHC tot eind oktober van dit jaar op verschillende arts- en RGD poli’s in Wanica, vrouwen die wonen in het district Wanica kunnen gratis het baarmoederhalskankeronderzoek doen.

De tijdstippen zijn van tien uur s’morgens tot vijf uur s’middags en elke maandag tot en met vrijdag bij Stichting Lobi Health Center Lelydorp.

Het kankerservices pakket kan vanaf SRD 175,- worden gekregen en omvat kanker risico bepaling, borst- en baarmoederhalskanker- of prostaatonderzoek.

Ook voor de mannen is er gelegenheid om het borstonderzoek te doen in de hoofdkliniek te Paramaribo gedurende de maand oktober.

“No mek takru siki kiri yu, kon du a onderzoek en tan libi!”
OutreachWanicaOctober | GFC