fbpx

‘Gratis geld’: Zwitsers experimenteren met ‘onvoorwaardelijk basisinkomen’

Ongeveer 600 mensen doen in het Zwitserse dorp Rheinau mee aan een inkomensexperiment. Zij zullen een jaar lang maandelijks 2500 francs (2570 dollar) ontvangen als “onvoorwaardelijk basisinkomen”.

Een week na de aankondiging van het project hebben 588 mensen uit Rheinau besloten om mee te doen aan de poging om een ​​onvoorwaardelijk basisinkomen te krijgen.

Het project gaat van start wanneer de helft van het dorp meedoet, er moeten dus 650 registraties zijn.

Wanneer die er zijn, kan begonnen worden met het ophalen van het benodigde geld. Dat zou moeten komen van particulieren en stichtingen.

OOK INTERESSANT
Eerste Nationale Commissie Inclusieve Arbeidsmarkt geinstalleerd

Iedereen die al in Rheinau woont, kan meedoen aan de poging om het ​​onvoorwaardelijk basisinkomen te krijgen. Alleen mensen die minder verdienen dan dit bedrag, komen in aanmerking voor de onvoorwaardelijke 2500 francs.

Wie meer inkomsten heeft, moet het basisinkomen terugbetalen. Hoewel deze deelnemers financieel niet profiteren van de regeling, dragen zij wel bij aan de ervaring met het experiment.

Het onvoorwaardelijk basisinkomen wordt al in verschillende landen uitgeprobeerd. Het programma wordt gezien als een mogelijke oplossing voor landen met een hoge werkloosheid.

Foto: Pro Senectute Kanton Zürich