fbpx

Gratis Conficius Instituut: China exporteert steeds meer van zichzelf naar Afrika

Afrika wordt steeds Chinezer. De groeiende economische aanwezigheid van China op het continent wordt steeds duidelijker.

Afrikanen kijken steeds vaker naar Chinese films en televisieshows, met dank aan de spectaculaire groei van tv-producent StarTimes.

StarTimes is sinds 2002 bezig aan een opmars door Afrika, waarbij de uitzendinfrastructuur van het continent wordt gereviseerd en Chinese content wordt gestraald naar miljoenen woningen.

Missionaris

Het bedrijf wordt sterk gesteund door de Chinese overheid. Het heeft dochterondernemingen in 30 Afrikaanse landen, waaronder door oorlog verscheurde staten als de Democratische Republiek Congo en de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Afrikaanse mediabedrijven worden overgenomen door Chinese ondernemingen die met pro-Chinese uitzendingen Afrikaanse zieltjes winnen.

Dat heeft gevolgen voor de Afrikaanse journalistiek. Een land als Swaziland is verdwenen uit de berichtgeving, en dat heeft alles te maken met de Swazilandse banden met Taiwan.

BEKIJK OOK
Santokhi bij viering 47-jaar Srefidensi: ‘We zijn goed op weg’

Geen verhalen meer over ivoorstropers, want China heeft veel behoefte aan ivoor. En natuurlijk geen artikelen over mensenrechten en onderdrukking, of saaie verhalen over milieuvervuiling.

Conficius 

Dat alles creëerde een nieuwe behoefte: steeds meer jonge Afrikanen willen Chinees leren.

China speelt daarop in met gratis lessen Mandarijn. Studenten kunnen in 40 universiteiten verspreid over het continent terecht voor taallessen, geleverd door de Chinese overheid, in zogenoemde ‘Conficius Instituten’.

De gastuniversiteit heeft geen enkele inbreng in de samenstelling van het lespakket, dat uitsluitend de voorkeuren van de Chinese overheid reflecteert.

Tot nu toe heeft dat in Afrika nog niet tot zorgen over academische vrijheid geleid.

 

Foto: Donald Tong