fbpx

Grassalco exploreert mogelijkheden tot vergroten van diversiteit

Het mijnbouwbedrijf Grassalco exploreert de mogelijkheden om een “Tissue Culture Plant” op te zetten. Dat is een plant vermeerderingsbedrijf dat plant materiaal zal aanmaken voor de rehabilitatie van onder andere uitgemijnde gebieden.

Om de diversiteit van het aanbod te vergroten en niet langer afhankelijk te zijn van de inkomsten van een soort product wil het bedrijf nieuwe projecten initiëren. Dit initiatief is er één die ligt buiten de core van het bedrijf.

Ingekomen royalties worden nu ingezet om nog meer inkomstenbronnen te creëren. Het ligt in de bedoeling om samen met partners en deskundigen op dit gebied een laboratorium op te zetten die plant materiaal zal leveren. Daarmee wil de onderneming invulling geven aan de gedachte dat Suriname kan functioneren als een voedsel schuur voor de regio.

De randvoorwaarden om te komen tot uiteindelijke uitvoering van dit plan moeten eerst geschapen worden. Om op grote schaal te kunnen produceren moet het bedrijf voldoen aan de minimale standaarden.

Het nieuw in te richten laboratorium zal eerst zelfvoorzienend, ziekte vrij en consistent moeten zijn voordat het uiteindelijk mogelijk is om te exporteren naar de regio.

OOK INTERESSANT
Grote groep vaktechnische krachten afgeleverd door SAO

Volgens Sergio Akiemboto, directeur van de Grassalco, is het de bedoeling dat de samenleving uiteindelijk ook in de gelegenheid zal worden gesteld om aandelen te kopen bij de staatsonderneming. Maar eerst moet zij voldoen aan de daarvoor gestelde standaarden. Zo moet de financiële administratie op orde worden gebracht en de juiste expertise worden aangetrokken.

Internationaal heeft Grassalco letterlijk en figuurlijk een steentje kunnen bijdragen. Zo heeft zij steenslag naar Guyana geëxporteerd ivm de uitbreiding van de luchthaven aldaar. Ook in Barbados zijn er constructie werkzaamheden.

Een economisch winbare reserve wordt niet binnen een dag opgebouwd. Het duurt minstens zeven tot tien jaren om een gedegen exploratie programma uit te voeren voordat er gesproken kan worden van een World Class Deposit.

In het beleid dat de onderneming uitzet moet er worden vastgesteld welke van de concessies in partnership worden uitgevoerd, welke zelf worden gedaan en welke door buitenlandse bedrijven worden ontwikkeld.

Maripaston is een concessie die in eigen beheer wordt ontwikkeld. Terwijl er bij de Lely en Goliath concessie onder voorwaarde wordt uitgekeken naar een partner.(GFC)