Grassalco-directeur: Olie- en gasvondst enorme ‘game changer’

GFC NIEUWS- De olie- en gasvondst voor de kust van Suriname beschrijft Linus Diko, directeur van Grassalco als een enorme ‘game changer’ voor de mijnbouwsector in Suriname.
“Voor de bauxietsector in West Suriname is deze ontdekking een ongelofelijke ‘game changer’. Voor deze industrie is goedkope energie nodig. Bakhuys heeft tussen de 300 en 500 miljoen ton aan bauxietreserve. We moeten denken aan het metaal aluminium.”
Hij zegt vervolgens dat met deze vondst een deel van de droom van de Surinaamse mijnbouwsector uitkomt. “Een pijplijn vanuit de kust aanleggen naar Bakhuys gebied en daar een compleet geïntegreerde industrie opzetten. We are trilled.”
Diko zegt dat het produceren van aluminium met bauxiet uit het Bakhuys-gebied in Suriname de beste voordelen zal opleveren. “De prijs van bauxiet en aluinaarde schommelen enorm. De prijs van aluminium daarentegen is vrij stabiel.”
De bauxietrechten van het Bakhuysgebergte waren in het verleden in de boezem van Grassalco NV. Hij zegt dat zijn bedrijf nu drukdoende is met het proces om die weer binnen te halen.
Hij is groot voorstander van het ontwikkelen van de aluinaarde sector in Bakhuis, met goedkope gas die straks vanuit de kust geleverd zal worden. Hij is ervan overtuigd dat de productie van olie en gas een boost zal geven aan andere onderdelen van de mijnbouwsector, in het bijzonder de bauxietsector.
“Grassalco zal zeker inspelen op olie- en gasvondsten voor de kust. Wij spelen op dit moment in op de ontwikkelingen in Guyana. We zijn drukdoende onze exportvolume naar Guyana op te voeren ten behoeve van de constructies die daar worden opgezet. Hetzelfde gaat ook gebeuren wanneer Suriname zover is. Wij gaan sterk inspelen.”

Overige berichten