fbpx

Grassalco bouwt goudopkoopkantoor en bank in Brokopondo

Om de dienstverlening dichter bij de gemeenschap van Brokopondo te brengen, financiert Grassalco de bouw van twee panden in Brownsweg, waarin een goudopkoopkantoor en een bank zullen worden gehuisvest.

De groundbreaking ceremonie en de onthulling van het projectbord geschiedde donderdag. De planning is om in augustus 2018 het complex officieel in gebruik te nemen.

Een van de panden zal door de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) worden beheerd. Voor het goudopkoopkantoor zal ook met een partner in zee worden gegaan. Het complex zal voldoen aan internationale standaarden op het gebied van functionaliteit, veiligheid, esthetica en transparantie en wordt gebouwd door lokale ondernemers.

Met de investering geeft het Staatsmijnbouwbedrijf verder inhoud aan haar beleid van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Aan de andere kant haalt zij op termijn extra inkomsten binnen. Haar steenslagoperatie staat in Brokopondo.

Strategie

Onder de aanwezigen bevonden zich president-directeur van Grassalco, Sergio Akiemboto, de distrikts-commissaris van Brokopondo, Kenya Pansa en vertegenwoordigers van de SPSB, het traditioneel gezag van Brokopondo en de kleine goudzoekers.

Akiemboto herhaalde tegenover de aanwezigen dat het beleid van Grassalco het investeren in “duurzame” projecten stimuleert. “Er is goed nagedacht over het project en er zit een strategie achter de investering.” Brokopondo is, volgens de president-directeur van Grassalco, bij uitstek een “gouddistrict”.

Hij onthult dat vooraf onderzoek is gedaan onder de lokale goudzoekers, goudopkopers en de lokale gemeenschap over de haalbaarheid van de investering. Met de komst van het goudopkoopkantoor hoeven de kleine goudzoekers niet meer naar Paramaribo, ze kunnen hun waar gelijk verkopen dichtbij hun werkgebied. Zij hebben de mogelijkheid het verdiende geld direct te storten op de bank op hetzelfde complex. “Ze besparen daarmee niet alleen geld, tijd en energie, hun veiligheid is beter gegarandeerd”, benadrukt Akiemboto. “En er wordt werkgelegenheid gecreëerd”, vult hij aan.

Hetzelfde geldt voor de rest van de gemeenschap in Brokopondo die voor bankzaken niet meer naar Paramaribo hoeft. Een ATM zal eenieder in staat stellen te allen tijde geld te lichten.

Akiemboto wijst erop dat de bouw van het complex slechts de eerste fase van het project inluidt. Uitbreiding van het complex met meer diensten is ook in de planning, naast het (om)scholen van de kleine goudzoekers in onder meer het kwikvrij winnen van goud. De UNDP heeft hiertoe al ondersteuning toegezegd. Om de goudzoekers uit het Sarakreekgebied en omstreken ‘op te vangen’, wil het Staatsmijnbouwbedrijf op termijn ook aan de Afobakaweg een goudopkoopkantoor bouwen.

Ondersteuning

Alle overige sprekers waren vol lof over de komst van het complex. Ze spraken hun grote waardering uit dat Grassalco kosten noch moeite heeft gespaard het project werkelijk te laten worden. SPSB-vertegenwoordiger, Frits Terlaan, stelt dat het Staatsmijnbouwbedrijf in de roos schiet met de bouw van de kantoren.

“Ook in de verre districten en in het binnenland moeten de burgers bankzaken kunnen doen. De SPSB ondersteunt daarom de strategie en was het besluit snel genomen om partner te worden in het project”, zegt Terlaan. Hij is ervan verzekerd dat de samenwerking met Grassalco ontwikkeling zal brengen voor Brokopondo.

Dc Pansa riep de lokale gemeenschap op het project ten volle te ondersteunen. “Dit is weer een voorbeeld dat Brokopondo in beweging is. Nu komt de dienstverlening helemaal naar u toe. Maak er gebruik van”, richtte ze zich tot de bewoners. Ze is zeer verheugd dat het project werkgelegenheid zal scheppen voor de gemeenschap.

Voorzitter van Makamboa, Owen Pryor, verzekert dat zijn organisatie het initiatief omarmt. “We zijn zeer verheugd dat er een goudopkoopkantoor komt, maar meer nog dat er een bank verrijst in Brokopondo. We hebben er lang op gewacht, want een bank brengt ontwikkeling in een gebied. We kijken daarom uit naar de komst van het complex.”(GFC)