fbpx

Granman waarschuwt buitenstaanders Triogebied niet zomaar binnen te dringen

GFC NIEUWS- Granman Asongo Alalaparoe van de Trio-inheemsen stuurt opnieuw een signaal naar buitenstaanders, zoals ondernemers, om niet zomaar activiteiten te ontplooien in het woon-en leefgebied van de stam.
Het traditioneel gezag moet eerst op de hoogte worden gesteld, meldt de Inheemse organisatie VIDS. “We moeten inspraak hebben en daarna gaan we praten met onze mensen wat ze vinden van de geplande activiteit”, zegt Pildas Tawadi, tolk van de granman.
Hij legt uit dat het kan gaan om werkzaamheden zoals goudwinning die de flora en fauna (planten en dieren) kan vernietigen. Dat heeft veel impact op de leefwijze van de Trio’s, omdat ze onder meer leven van jacht en visvangst. Daarnaast maken de bewoners gebruik van de medicinale planten. “Want het bos is erg belangrijk voor ons en de buitenstaanders moeten hiervoor begrip hebben”, benadrukt Tawadi.
De Triogemeenschap wordt regelmatig geconfronteerd met buitenstaanders. Begin oktober was de granman genoodzaakt om de activiteiten van de vliegmaatschappij United Aviations Services (UAS) te stoppen en de vertegenwoordigers van het bedrijf moesten het gebied verlaten.
De boswachters van het gebied hebben vier mannen aangetroffen bij het vliegveld van De Vier Gebroeders dat relatief dichtbij de grens is gelegen met Brazilië. “Ze waren het vliegveld aan het schoonmaken en gaven aan dat ze aan ecotoerisme wilden doen, maar later is gebleken dat ze daarvoor ook geen schriftelijke toestemming hadden van de overheid. We vertrouwen ze niet, want naarmate de tijd verstrijkt en ze in het gebied vertoeven, kunnen ze in de omgeving goud en diamanten gaan mijnen”, vreest Tawadi.
Nadat de vertegenwoordigers van het bedrijf, een paar dagen na de ontmoeting met de boswachters, met het grootopperhoofd hadden gesproken, maakte Alalaparoe hun duidelijk dat ze met hun werktuigen moesten vertrekken uit het gebied.
De granman had in september ook te maken met jagers die niet van het gebied waren en die mensen heeft hij ook weggestuurd. De jagers schenen lost en vast op de dieren te schieten en lieten tientallen schedels van pingo’s en tapirs langs een weg die loopt van de Kabalebo- naar de Lucierivier.
Het gebied is al een poos ontbost door de overheid en het betreft een 140 km lange wegstrekking.

BEKIJK OOK
Drie agenten ingesloten voor mishandeling