fbpx
Granman waarschuwt buitenstaanders Triogebied niet zomaar binnen te dringen

GFC NIEUWS- Granman Asongo Alalaparoe van de Trio-inheemsen stuurt opnieuw een signaal naar buitenstaanders, zoals ondernemers, om niet zomaar activiteiten te ontplooien in het woon-en leefgebied van de stam.

Het traditioneel gezag moet eerst op de hoogte worden gesteld, meldt de Inheemse organisatie VIDS. “We moeten inspraak hebben en daarna gaan we praten met onze mensen wat ze vinden van de geplande activiteit”, zegt Pildas Tawadi, tolk van de granman.

Hij legt uit dat het kan gaan om werkzaamheden zoals goudwinning die de flora en fauna (planten en dieren) kan vernietigen. Dat heeft veel impact op de leefwijze van de Trio’s, omdat ze onder meer leven van jacht en visvangst. Daarnaast maken de bewoners gebruik van de medicinale planten. “Want het bos is erg belangrijk voor ons en de buitenstaanders moeten hiervoor begrip hebben”, benadrukt Tawadi.

De Triogemeenschap wordt regelmatig geconfronteerd met buitenstaanders. Begin oktober was de granman genoodzaakt om de activiteiten van de vliegmaatschappij United Aviations Services (UAS) te stoppen en de vertegenwoordigers van het bedrijf moesten het gebied verlaten.

De boswachters van het gebied hebben vier mannen aangetroffen bij het vliegveld van De Vier Gebroeders dat relatief dichtbij de grens is gelegen met Brazilië. “Ze waren het vliegveld aan het schoonmaken en gaven aan dat ze aan ecotoerisme wilden doen, maar later is gebleken dat ze daarvoor ook geen schriftelijke toestemming hadden van de overheid. We vertrouwen ze niet, want naarmate de tijd verstrijkt en ze in het gebied vertoeven, kunnen ze in de omgeving goud en diamanten gaan mijnen”, vreest Tawadi.

Nadat de vertegenwoordigers van het bedrijf, een paar dagen na de ontmoeting met de boswachters, met het grootopperhoofd hadden gesproken, maakte Alalaparoe hun duidelijk dat ze met hun werktuigen moesten vertrekken uit het gebied.

De granman had in september ook te maken met jagers die niet van het gebied waren en die mensen heeft hij ook weggestuurd. De jagers schenen lost en vast op de dieren te schieten en lieten tientallen schedels van pingo’s en tapirs langs een weg die loopt van de Kabalebo- naar de Lucierivier.

Het gebied is al een poos ontbost door de overheid en het betreft een 140 km lange wegstrekking.

Meer nieuws

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…