fbpx
Facebook Pagelike Widget

Granman Saamaka attendeert stam op maatregelen tegen Covid-19

GFC NIEUWS- “Vermijd handen schudden en laat het omhelzen voorlopig achterwege. Zo helpt u voorkomen dat dit virus overgaat van persoon tot persoon. Raak uw gezicht zo min mogelijk aan en was uw handen zoveel mogelijk,” aldus granman Albert Aboikoni, het grootopperhoofd van de stam der Saamaka.

Vanuit zijn residentie te Asidonhopo heeft hij een audioboodschap uitgestuurd naar alle Saamaka-dorpshoofden en hun dorpelingen.

Hij legt de dorpelingen uit hoe ernstig het Covid-19 virus is, hoe het zich verspreid en hoe besmetting kan worden voorkomen. De stamleider heeft het totale Saamaka-volk opgeroepen de officiële berichten te blijven volgen en de richtlijnen vanuit de autoriteiten in Paramaribo op te volgen.

De granman heeft leden van zijn stam in hun eigen taal opgeroepen niet in groepen bij elkaar te komen en zo gevolg te geven aan het samenscholingsverbod dat overheden wereldwijd hebben uitgevaardigd.

Hij noemde onder meer drukke overlijdensrituelen, rouwzittingen, feest- en dansgelegenheden en openbaar vervoer als plekken met een verhoogd besmettingsrisico. “Blijft u thuis, verlaat u uw dorp niet als het niet uit noodzaak is, en ga vooral niet naar Paramaribo”, aldus Aboikoni.

Hij vraagt de Saamaka-gemeenschap gebruik te maken van telefonie om elkaar te spreken in plaats van in krutu’s bijeen te komen of elkaar op te zoeken. De stamleider vraagt de Saamaka-gemeenschap om eensgezind alles te doen om de ziekte buiten de deur te houden. Hij drukt zijn mensen op het hart om de sociale afstand van twee meter tot elkander te handhaven.

De granman begrijpt dat vanwege het reisverbod van en naar het binnenland en de sluiting van veel handelszaken, er een tekort kan optreden in voeding en andere noodzakelijke producten.

Hij stelt de Saamaka-gemeenschap gerust dat de overheid op zoek is naar mogelijkheden hoe de binnenlandbewoners te voorzien. Hoewel er geen sprake is van een ‘belofte’ vertrouwt hij erop dat de regering een oplossing zal vinden voor de dreigende tekorten.

Meer nieuws

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…