fbpx
Granman Konu Pavion ontmoet minister Betterson

In Asewatono werd eerder deze week de grote familie van de Matjaw Lo, die verantwoordelijk is voor de voordacht van de granman der Saramaccaners bijeengekomen.

Op deze bijeenkomst waren ook de minister van Regionale Ontwikkeling, Stanley Betterson, de kapiteins, hoofdkapiteins en basja’s van alle Saramaccaanse dorpen van het Boven-Suriname gebied aanwezig.

Deze bijeenkomst werd voorgezeten door Erney Landveld, Richene Libretto en Monique Pintoe in de hoedanigheid van lid van de Commissie bemiddeling Opvolgingsgeschil traditioneel gezag der Saramaccaners.

Geheel en al volgens de jarenlange traditie, is op deze bijeenkomst de waarnemend granman Pavion, aan de minister voorgesteld, laat RO weten in een bericht.

voornaamste taak van de waarnemend Granman is thans om de lopende zaken af te ronden en de familie te ondersteunen bij de Pur Blaka, het ritueel van de afsluiting van de rouwplechtigheden van de overleden granman Belfon Aboikoni.

Binnen de stam der Saramaccaners was er onenigheid ontstaan over de opvolging van granman Aboikoni.

Een groep die zichzelf de “12- Lo’s” noemt, zegt dat het granmanschap moet rouleren tussen de verschillende Lo’s.

Richene Libretto, voorzitter van de commissie, heeft aangegeven dat het traditie is die dateert vanaf 1898 dat de granman altijd uit de Matjaw Lo afkomstig is.

Bovendien zegt Libretto dat er geheel buiten de traditie om gehandeld is door de groep van de 12 Lo’s waardoor de regering niet weet hoe hiermee om te gaan.

Minister Betterson heeft zich op deze bijeenkomst neutraal opgesteld en heeft aangegeven, als vertegenwoordiger van de regering, geen partij te trekken in deze.

Eerder heeft de minister aangegeven dat als er ontevredenheid heerst en zaken anders aangepakt moeten worden, dit gebeurt middels het bereiken van consensus op een gran krutu. Voor zover de bewindsman het weet is er geen gran krutu geweest die de traditie kan veranderen.

Volgens de traditie kan er pas een nieuwe granman worden aangewezen wanneer de rouwplechtigheden rond het overlijden van de vorige granman zijn afgesloten.

De waarnemend granman die is voorgesteld aan de minister gaat samen met de groep Saramaccaners en de Matjaw Lo deze plechtigheid organiseren.

Daarna zal geheel volgens de traditie door de sleutelfiguren van de Matjaw Lo de beslissing worden genomen wie de nieuwe granman der Saramaccaners wordt.

Meer nieuws

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…