Granman Aboikoni wil naar Paramaribo afreizen, Saramaccaanse gemeenschap wil weten waar Asawini is

Granman Albert Aboikoni. Foto NII

GFC NIEUWSREDACTIE- Granman Albert Aboikoni, groot opperhoofd der Saramaccaners in Suriname, wil inzake de case Asawini afreizen naar Paramaribo met een kleine delegatie.

Voor deze actie wordt er door vrienden ondersteuning gevraagd aan de gemeenschap in Suriname en Nederland om de kosten voor transport, voeding en overnachting te dekken. De Saramaccaanse gemeenschap wil weten waar Asawini is.

Tot op dat moment heeft Regita ‘Asawini’ Edenburg, die woensdag het land werd uitgezet en de Nederlandse nationaliteit bezit, nog geen consulaire bijstand gekregen.

De Saramaccaanse gemeenschap en het Volkstribunaal waar Asawini deel van uitmaakt, eisen het vertrek van minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie.

Hieronder een update van het Volkstribunaal:

Beste allen,

Ik heb vandaag opnieuw gebeld met het ministerie van Justitie en Politie en werd doorverbonden met de secretaresse van de minister.

Ik stelde de secretaresse de vraag of ze kan bevestigen, dat Asawini op de dag van haar uitzetting, daaraan voorafgaand, een gesprek heeft gehad met de minister en of ze mij kan vertellen waar Asawini is.

OOK INTERESSANT
Recordhoge temperaturen teisteren Suriname

De secretaresse stelde zich voor als mevrouw Huur. Ze verzocht mij tot twee maal toe om haar te ontslaan van de verplichting om mijn vragen te beantwoorden, omdat zij die vragen niet kan beantwoorden. Zij zal mijn vragen voorleggen aan de minister, zodat ik teruggebeld wordt.

Daarna belde ik met de vreemdelingdienst Suriname, omdat deze organisatie met de uitzetting van Asawini was belast. Ik werd doorverbonden met inspecteur van politie de heer Elder. Ik vertelde hem dat ik de openbare aanklager ben bij het Volkstribunaal Suriname.

Hij vertelde mij dat hij hoofd is van de vreemdelingendienst en direct betrokken was bij de uitzetting van Asawini naar Frans-Guyana. Hij heeft in opdracht van de minister van justitie en politie de uitzetting van Asawini naar Frans-Guyana uitgevoerd.

Asawini heeft een uitzettingsbeschikking in persoon uitgereikt gekregen, volgens deze inspecteur. Volgens inspecteur Elder heeft de minister persoonlijk opdracht gegeven tot uitzetting van Asawini. Hij heeft de opdracht van de minister uitgevoerd.

OOK INTERESSANT
Oproep aan nabestaanden dode man op Coesewijnebrug

Hij zegt dat Asawini niet meer in Suriname is en dat zij ten tijde van de uitzetting in leven was. Hij herhaalde desgevraagd dat zij in leven is.

Ik deelde hem mede dat ik een verslag zou maken van dit gesprek. Hij verzocht mij om het verslag ook te sturen naar de minister van Justitie en Politie, in wiens opdracht hij heeft gehandeld.

Voorts deelde hij mij mede, dat hij bereid is om onder ede te komen verklaren als getuige bij het volkstribunaal, als hij daartoe zou worden opgeroepen.

Mr. Frank King, Volkstribunaal