fbpx

Granger over Tigriconflict: prijs van rijst is niet gewijzigd

“De claim van de Surinaamse president is vals.” Dat zei Guyana’s president Granger zaterdag tegen journalisten in zijn land.

De Guyanese media gaven dit weekend bijzonder veel aandacht aan de uitspraak van onze president, dat wat hem betreft Tigri weer hoog op de agenda komt.

Granger wees op een ander grensconflict: “Zoals u weet had Suriname ook aanspraak gemaakt op een deel van onze zeeruimte. Dat moest worden vastgesteld door de nationale rechter en is vastgesteld in Guyana’s voordeel.” Met de “nationale rechter” doelt Granger kennelijk op het oordeel (2007) van de  United Nations International Tribunal on the Law of the Sea, gevestigd in Hamburg. Dat week af van de claims van beide landen, maar het tribunaal honoreerde toch een deel van de Surinaamse claim.

Volgens Granger is er nog nooit een verdrag geweest dat de grens tussen Guyana en Suriname afbakende.

“(Suriname) claimt de ‘New River Triangle’ dat een gebied omvat met grote rijkdommen, het is groter dan Jamaica en deze claim is vals.”

“We hebben in het verleden maatregelen genomen om onze territoriale integriteit te beschermen en dat zullen wij blijven doen”, vervolgde hij.

Wat hem betreft, zegt Granger, “is de prijs van rijst niet gewijzigd.”

Overige berichten