fbpx

Gran krutu in Alalapadu over ontwikkelingsvraagstukken en partnerschappen inheemse dorpen in Zuid-Suriname

Dit weekend zal in Alalapadu, een van de 9 inheemse dorpen in Zuid-Suriname, een gran kutu georganiseerd worden. Deze bijeenkomst wordt geleid door de inheemse stichting TRIJANA.

Stichting TRIJANA bestaat uit vertegenwoordigers van alle 9 Trio en Wayana dorpen in Zuid Suriname. Op deze meeting zullen niet alleen de Trijana leden aanwezig zijn maar ook de partnerorganisaties, waaronder World Wildlife Fund (WWF), Conservation International Suriname (CI-S), Amazon Conservation Team (ACT), Eenheid en Solidariteit voor Alliantie en Vooruitgang (ESAV), Organisatie van Inheemsen in Suriname (OIS), Stichting Mulokot.

Het doel van deze bijeenkomst is nóg een mijlpaal te creëren voor het verder uitdiepen van een duidelijke richting voorwaarts naar ontwikkeling van de dorpen en verstevigen partnerschappen.

De meeting is een vervolgstap als deel van een proces dat begon in 2013, waarbij de partners van de dorpen begonnen met consultaties om samen hun visie op hun ontwikkelingsmodellen te bespreken en waar nodig en mogelijk, ondersteuning te geven hieraan.

OOK INTERESSANT
VSB-advies voor protestdemonstratie: Normale voortgang bedrijfsoperaties, doch alertheid geboden

Twee jaar later, op 5 mei 2015, tekenden de vertegenwoordigers van de Trio- en Wayana-gemeenschappen een verklaring waarin ze een samenwerking aangingen met een aantal NGO’s om het ongerept tropisch regenwoud van 7.2 miljoen ha bos, het water en de bevolking van Zuid-Suriname te beschermen, actief invulling te geven aan het management van het gebied, en tegelijkertijd duurzame inkomstengenererende projecten te helpen opzetten. Die overeenkomst van 2015 wordt de South Suriname Conservation Corridor (SSCC) genoemd.

Tijdens deze gran krutu zal onder meer, ook gesproken worden over de projectvoorstellen van de 9 inheemse Zuid Suriname dorpen die dus deel uit maken van het SSCC-project. Samen met de partnerorganisaties zal niet alleen geëvalueerd worden maar zullen ook de verdere strategieën nader worden bepaald en de planning voor de komende 3 jaar worden besproken.(GFC)