fbpx
Gran krutu in Alalapadu over ontwikkelingsvraagstukken en partnerschappen inheemse dorpen in Zuid-Suriname

Dit weekend zal in Alalapadu, een van de 9 inheemse dorpen in Zuid-Suriname, een gran kutu georganiseerd worden. Deze bijeenkomst wordt geleid door de inheemse stichting TRIJANA.

Stichting TRIJANA bestaat uit vertegenwoordigers van alle 9 Trio en Wayana dorpen in Zuid Suriname. Op deze meeting zullen niet alleen de Trijana leden aanwezig zijn maar ook de partnerorganisaties, waaronder World Wildlife Fund (WWF), Conservation International Suriname (CI-S), Amazon Conservation Team (ACT), Eenheid en Solidariteit voor Alliantie en Vooruitgang (ESAV), Organisatie van Inheemsen in Suriname (OIS), Stichting Mulokot.

Het doel van deze bijeenkomst is nóg een mijlpaal te creëren voor het verder uitdiepen van een duidelijke richting voorwaarts naar ontwikkeling van de dorpen en verstevigen partnerschappen.

De meeting is een vervolgstap als deel van een proces dat begon in 2013, waarbij de partners van de dorpen begonnen met consultaties om samen hun visie op hun ontwikkelingsmodellen te bespreken en waar nodig en mogelijk, ondersteuning te geven hieraan.

Twee jaar later, op 5 mei 2015, tekenden de vertegenwoordigers van de Trio- en Wayana-gemeenschappen een verklaring waarin ze een samenwerking aangingen met een aantal NGO’s om het ongerept tropisch regenwoud van 7.2 miljoen ha bos, het water en de bevolking van Zuid-Suriname te beschermen, actief invulling te geven aan het management van het gebied, en tegelijkertijd duurzame inkomstengenererende projecten te helpen opzetten. Die overeenkomst van 2015 wordt de South Suriname Conservation Corridor (SSCC) genoemd.

Tijdens deze gran krutu zal onder meer, ook gesproken worden over de projectvoorstellen van de 9 inheemse Zuid Suriname dorpen die dus deel uit maken van het SSCC-project. Samen met de partnerorganisaties zal niet alleen geëvalueerd worden maar zullen ook de verdere strategieën nader worden bepaald en de planning voor de komende 3 jaar worden besproken.(GFC)

Meer nieuws

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ingezonden| Registratie van landsdienaren

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, het project “Registratie van Landsdienaren” heeft geïnitieerd op zijn ministerie….

Man kapt zus na ruzie

GFC NIEUWS- De 55-jarige Jozef C. is op 14 oktober ingesloten voor mishandeling en vernieling. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…