fbpx

Governor van Trikt: “de rechtspraak is duidelijk”

GFC NIEUWS- “De rechtspraak is duidelijk. Het geld moet worden teruggegeven”, zegt governor Robert van Trikt van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) aan het NII.

De rechtbank in Nederland heeft geoordeeld dat het beslag op het bedrag van euro 19.5 miljoen wordt opgeheven en het geld aan Suriname wordt teruggegeven. De geldzending, afkomstig van De Surinaamsche Bank, Hakrinbank en Finanbank met als eindbestemming Hongkong, werd op 17 april 2018 in beslag genomen. De Surinaamse banken dienden hierna een klaagschrift in bij het Nederlandse Openbaar Ministerie.

Van Trikt zegt dat de uitspraak er een is die aangeeft dat wij het in Suriname voor eigen zeggen hebben. “De Centrale Bank heeft toezicht en niemand anders moet van buiten komen bemoeien en zeggen hoe wij ons huis moeten besturen.”

Volgens de governor gaat het om respect hebben voor de natie Suriname. Hij legt uit dat de moederbank nationaal en internationaal schade heeft opgelopen en zich steeds moest verdedigen bij corresponderende banken. De Governor zegt dat er altijd op is gewezen dat de aanhouding van de geldzending onterecht was.

BEKIJK OOK
Man aangehouden voor poging tot verkrachting 14-jarig meisje

Volgens hem is het gelijk nu ook door de rechtstaat van Nederland uitgesproken. Het beslag was, aldus de Bankgovernor, in strijd met het internationaal publiekrecht, het volkenrecht. Volgens hem hebben wij als Surinamers het recht om beschermd te worden zoals is vastgelegd bij de Verenigde Naties.

Van Trikt erkent dat Suriname werk aan de winkel heeft wat betreft het Nationaal Risk Assesment. Hij wijst erop dat de CBvS een ontwikkelingsbank is en dat er collectief moet worden gewerkt.

Hij verwacht dat zaken zich normaliseren, maar dat dit proces ook tijd kost.