fbpx

Governor CBvS kan zich niet terugvinden in wijziging Wet op de Staatsschuld en Bankwet

GFC NIEUWS- Governor Maurice Roemer van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft ernstige kanttekeningen geplaatst bij het voornemen van het parlement om de Wet op de Staatsschuld en de Bankwet te wijzigingen.
In een brief aan De Nationale Assemblee (DNA) ten behoeve van de voorzitter van de commissie van de rapporteurs laat Roemer weten dat hij zich in een aantal zaken in de initiatiefvoorstellen niet in kan terugvinden.
Roemer haalt aan dat de regering een besluit moet voorleggen aan het parlement om af te wijken van het maximale percentage van de voorschotten die genoemd zijn in de Bankwet. Nu wordt op basis van een initiatiefwet gevraagd om af te wijken van artikel 21 van de Bankwet. Gewezen wordt op overschrijding van het plafond, hetgeen een strafbaar feit oplevert voor de minister van Financiën en de president van de CBvS.
De governor zegt verder niet te verwachten dat er rekening gehouden zal worden met zijn kritiek en vraagt om vrijwaring van hem en functionarissen van de bank voor de consequenties die verbonden zijn aan de overschrijding.
Benadrukt wordt dat door SRD 1.5 miljard ter beschikking te stellen voor beheersing van Covid-19, het dekkingspercentage van de SRD zal afnemen. Er is ook geen onderbouwing van het bedrag. De CBvS vraagt zich af of uitputtend is gezocht naar andere mogelijkheden.
Hieronder het commentaar van Roemer
1 1 | GFC Nieuws
2 1 | GFC Nieuws
3 1 | GFC Nieuws
4 | GFC Nieuws

BEKIJK OOK
Fruithandelaar in Paramaribo maakt het te gortig: SRD 250,- voor een avocado