fbpx
Gooi het over een andere boeg, ga samenwerken!

Er is in Suriname een nieuwe stijl van politiekvoering gewenst die meer gericht moet zijn op onderlinge samenwerking van alle partijen, coalitie en oppositie en waarbij het landsbelang centraal staat.

Het is noodzakelijk om af te rekenen met het fenomeen om te willen strijken met de eer en/of prestige gerichte zaken. Laten individuen in de politiek streven om open te staan voor vernieuwingen. Oude vetes of waardeoordelen onderling moeten niet de boventoon voeren. Het belang om het land te besturen moet voorop staan.

Effectieve communicatie moet een uitdaging worden, waarbij politici hun woorden kiezen. Laat respect en waardering voor elkaars inbreng duidelijk de boventoon voeren. Het verhelderen van een inbreng door vragen te stellen die tot verdieping leiden is een pre!

Ook pleit ik voor een andere houding van de rol van de oppositie in die zin dat deze niet gericht moet zijn op tegenwerking, obstructie of boycot.

Laat uw opstelling constructief en oplossingsgericht zijn. Uw verrichtingen worden door de media gepubliceerd, dus let daarop. Vermeden moet worden dat de lezers, (niet)-sympathisanten, het gevoel bekruipt dat de politiek niet veel goeds beloofd. Wij moeten boven alles positief blijven en rekening houden met de toonzetting, want samenwerking is noodzakelijk in het belang van land en volk.

Laten we met z’n allen een bijdrage leveren om de geschiedenis een twist te geven.

Het is een feit dat niet alle politieke partijen in de coalitie terecht kunnen en uiteraard is het goed om met alle partijen oriënterende gesprekken te voeren.

Elke partij moet incalculeren dat de keuze niet op hen valt. Het is daarom van eminent belang dat partijen al van te voren bepalen hoe om te gaan met slecht nieuws. Het zou van integer en volwassengedrag getuigen als partij(led)en geen houding aannemen. Onnodige stagnatie om landsbelang te dienen kan hierdoor vermeden worden.

Politici moeten gaan inzien dat ongeacht in welk kamp ze zitten dat allen een bijdrage moeten leveren aan de ontwikkeling van het land. De houding van ‘laten we kijken wat ze doen en dan houd ik het tegen’, straalt geen volwassen gedrag uit. Politici moeten met zijn allen ervoor waken niet meer op de man te spelen. De gang naar de rechter voor elk wisje wasje kost geld en gooit meer olie op het vuur. Laten we de tijd van machtspelletjes achter ons laten en met een schone lei beginnen.

Ministers zullen zeker fouten maken, maar ze doen zeker ook goede dingen. Slecht en goed, waar trek je de grens en welke weegschaal gebruik je om dit te meten/wegen? Dit zou professioneler kunnen gebeuren.

Een ander voorbeeld: De achterban moet toestemming geven of de partij mag ingaan op het verzoek om samen te werken met een winnende partij. Hier gaat het soms goed mis, want ook persoonlijke rancune weegt soms zwaarder en beïnvloed de besluitvorming en alles in het nadeel van landsbelang. Men moet groter kunnen denken en ego’s aan een kant kunnen zetten.

Is een “ja” afhankelijk van wie de winnende partij is? Of moet een “ja” te maken hebben met het feit dat je de kans krijgt om te werken voor land en volk? Als je tegen een winnende partij bent zou het toch goed zijn om mee te regeren, zodat er vanuit jou positie mee gewerkt kan worden aan het aansturen en beïnvloeden van het te voeren beleid.

Wij zijn allemaal Surinamers en ik durf met 100 % zekerheid te zeggen dat geen van ons allen een schone lei heeft. Wij allemaal hebben fout(en) gemaakt, hebben gelogen, bedrogen, ons dingen toegeëigend die niet van ons zijn, we zijn hebberig geweest en hebben talloze dingen vergaard en anderen hebben niets.

Ik zal u een verdere opsomming besparen door de ‘grotere zonden’ die wij op ons geweten hebben niet te benoemen. Wij allen lopen op deze aarde rond met zonde. Mensen staan synoniem voor zonden.

Indien wij dit gegeven accepteren, dan zouden wij anders kunnen omgaan met fouten die de mens maakt en minder veroordelend over elkaar zijn en meer focussen op het hier en nu.

Tijdens de campagne hebben politici elkaar de pijnlijkste beledigingen voor de voeten geworpen als propaganda stunt. Na de uitslag was het zo zwaar voor velen om deze beledigingen weg te poetsen en te doen alsof het nooit gebeurt was en partijleden hebben direct geoogst wat zij gezaaid hadden.

Actie vraagt om een reactie! Een warm en vriendelijk mens vergeet je niet gemakkelijk, maar een onaardige die wil je nooit meer zien! Wij moeten dus leren van onze fouten.

Politici die voor ons voorbeeldfiguren zijn kunnen aan het begin van deze nieuwe regeringsperiode deze kans aangrijpen om zichzelf als een beter rolmodel neer te zetten.

Als er meer onderlinge waardering is dan zal elke inbreng beter ingang vinden, want je neemt elkaar serieus, je rekent elkaar niet meer af op de persoon. Het gaat om samenwerken en niet tegenwerken. Werk je tegen dan dupeer je het land.

Ook in deze nieuwe regeerperiode moeten kinderachtige spelletjes achterwege gelaten worden.

Elke politici moet zijn verantwoordelijkheid serieus nemen en verschijnen op elke vergadering. Het quorum spook is op 25 mei jl. overleden. In principe moet het mogelijk zijn ( of gemaakt worden) dat politici die hierin met de pet naar gooien gesanctioneerd worden. De tijd voor grappenmakerij is voorbij.

Het besef moet er zijn dat iedereen die gekozen is zijn taak serieus moet nemen. Vergaderingen waarin de ontwikkelingen van het land besproken- en besluiten genomen worden, moeten altijd voortgang vinden. Dus ook hierin het verzoek om een mindshift te doen. U wordt dik betaald, doe uw taak dus voor de volle 100%.

Politici zijn de trekkers van de kar om het land vooruit te brengen en het volk die u gekozen heeft is u daar zeer erkentelijk voor. Laten wij in alle optimisme de schouders onder het werk zetten en samenwerken. Wij moeten het met elkaar doen! Wi na wan, Sranan wi sa wini!

Lots of love and light.

Peggy Budel
[email protected]

Meer nieuws

Iran straft vier dieven met vingeramputatie

GFC NIEUWS- Vier vingers van vier veroordeelde dieven in Iran zullen binnenkort worden afgezaagd. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van…

22 crècheleidsters SBEC ontvangen diploma

GFC NIEUWS- De Stichting Beheer en Exploitatie Crèches (SBEC) heeft 22 studenten klaargestoomd tot volwaardige crècheleidsters. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele…

350 laaggeprijsde overheidswoningen in gevaar

GFC NIEUWS- Een woningbouwproject met als doel het opzetten van 350 laaggeprijsde huizen, verkeert in gevaar. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele…

Crimineel duo aangehouden en opgesloten

GFC NIEUWS- Leden van Recherche Regio Paramaribo hebben in samenwerking met het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) de voortvluchtige verdachte Anan M. opgespoord en aangehouden….

Geen Covid-19-persconferentie deze week

GFC NIEUWS- Het ministerie van Volksgezondheid heeft deze week geen Covid-19-persconferentie gehouden. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts….

Regering komt met Sociaal Vangnet

GFC NIEUWS-De maatregelen die de regering zal treffen om de economie wederom gezond te maken, zullen een impact hebben op de samenleving en heeft de…

Brunswijk vraagt geduld samenleving

GFC NIEUWS- Op woensdag 16 september was het precies twee maanden dat de regering Santokhi-Brunswijk aan de macht is. Impotent of minder potent? Maak online…

De Heilige Maand Purushottam Más

GFC NIEUWS- Op de Hindū kalenders dit jaar staat voor de periode 18 september t/m 16 oktober Purushottam Más (Malmás) vermeld. Impotent of minder potent?…

Suriname heeft goede vriend in Amerika

GFC NIEUWS- Suriname heeft in Amerika een goede partner gevonden. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo, tijdens zijn eendaags bezoek aan…

President Santokhi ontvangt minister Pompeo

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo ontvangen op het presidentieel paleis. Impotent of minder potent? Maak online…

Lions biedt gratis diabetestest aan

GFC NIEUWS- Lions Club Paramaribo Central is met ondersteuning van haar moederclub Lions Club International gestart met een diabetesproject om het bewustzijn over de gevaren…