fbpx

Google draagt mislukt + naar de schroothoop

Google trekt de stekker uit Google+. Afgelopen voorjaar werd een lek ontdekt waardoor de privégegevens van honderdduizenden gebruikers bloot kwamen te liggen. Het bedrijf heeft dat nooit bekend gemaakt aan de gedupeerden.

De softwarereus ontdekte ook een fout in de privacy settings van interfaces voor applicatieprogrammering (API’s): stukjes software die maken dat computerprogramma’s met elkaar kunnen ‘praten’.

Gegevens die geheim hadden moeten blijven omdat de gebruiker geen toestemming had gegeven voor openbaarmaking, kwamen door deze fout toch in handen van derden.

Plus werd in 2011 gelanceerd als alternatief voor sociale netwerken als bijvoorbeeld Facebook. Dat werd echter een faliekante mislukking.

BEKIJK OOK
KPS komt met noodoplossing voor aanvragers internationaal rijbewijs

Daar kwam het lek overheen waardoor kwaadwillenden toegang hadden kunnen krijgen tot gegevens als namen, emailadressen, geboortedata, geslacht, beroep et cetera.

Als dit bekend was gemaakt, zou dat onmiddellijk de aandacht getrokken hebben van toezichthouders en de reputatie van het bedrijf geschaad hebben.

Hoewel er geen bewijs is dat onbevoegde derden toegang hebben gehad tot de gegevens, neemt Google het zekere voor het onzekere en draait het misbaksel de nek om.