fbpx

Good governance als leidraad voor inclusieve politiek in Suriname

In Royal Torarica heeft woensdag de formele lancering van de nieuwe politieke beweging in Suriname plaatsgevonden. Su-2-the-next-level – Lijst Basier (SU2TNL) is een maatschappelijke beweging voor emancipatie, armoedebestrijding en Smart Governance in Suriname.

“Wij Surinamers zullen krijgen wat wij verdienen, als wij steeds voor hetzelfde blijven kiezen. Elke Surinamer is waardig en dit moet een weerspiegeling zijn van de hedendaagse politiek. Er wordt teveel gedaan aan partijpolitiek, dat voor verdeeldheid en armoede zorgt in onze samenleving. Wij kiezen voor inclusieve politiek, waarbij elke burger centraal staat”, zegt Basier van SU2TNL.

Smart Governance & Control is een lange termijnbenadering van SU2TNL, waarbij een functioneel zakenkabinet met duidelijke functieprofielen voor de DNA en het Kabinet noodzakelijk zijn om de performance van de overheid en het publiek structureel te waarborgen.

Op basis hiervan moeten er kwartaal functioneringsgesprekken komen, waarbij de leiders van dit land verantwoording afleggen aan de burgers. Wat is er goed gegaan in de afgelopen drie maanden en wat kunnen wij samen aanpakken om prestaties op lange termijn te bewerkstelligen.

Surinamers moeten in Suriname en daarbuiten beter behandeld worden. “Wij verdienen niet alleen een koninklijke behandeling, maar ook een gouden paspoort, die internationaal vele deuren voor ons zal openen en vooral ook iedere burger direct voordeel zal opleveren, in het geval van buitenlandse investeringen doen, in Suriname”.

SU2TNL is geïnspireerd door de internationale maatschappelijke start-up WATER die waterpolitiek wenst te promoten in alle landen van de wereld. Waterpolitiek is kort gezegd verbindende en samenwerkingsgerichte politiek, niet gebaseerd op partijen maar door het stimuleren van integer en ter zake kundige personen om politiek actief te worden. Dit door gebruik te maken van slimme high-tech en politieke innovatie door lessen te trekken van politieke best practices.

OOK INTERESSANT
BGVS komt met mededeling anesthesie medicatie

Ondersteuner Jerry Macintosch vindt de aanpak van SU2TNL verfrissend en bevestigd dat het tijd is voor een exponentiële verandering waar er meer wordt samengewerkt en zaken slimmer worden aangepakt.

SU2TNL is voor en door verbindende Surinamers, die geloven in de predestinatie van Surinamers als brengers van vrede, handel en solidariteit tussen landen. Lijst Basier is de politieke vleugel van SU2TNL die minstens 2 zetels wenst te halen tijdens de verkiezingen in 2020 doch campagne wenst te voeren voor alle 51 zetels.

“Sranan ab unu fanowdu, u no mus waktie moro langa”, zegt Jerry Pavion uit Djoemoe, Boven-Suriname.

Voorman Basier zijn reactie daarop luidt als volgt: “Het aantal zwevende kiezers is nimmer zo groot geweest, ons land heeft ruim 200% inflatie voor de kiezen gehad en de good governance binnen de overheid is toe aan versterking. Dit vooral ook, omdat het onze onderhandelingspositie met internationale kapitaalverschaffers en investeerders ernstig verzwakt. Waarom onderhandelen wij zulke slechte deals uit met buitenlandse investeerders? Door gebrekkige datakwaliteit en onvoldoende good governance zijn wij als land afhankelijk van investeerders en zakenpartners die feitelijk bijna als woekeraars te typeren zijn. De kinderen van Suriname en kwetsbare groepen betalen hiervoor de prijs”.

SU2TNL zal middels het verzorgen van kiezerseducatietrainingen, lezingen en het organiseren en modereren van debatten en andere media-uitingen actief en constructief bijdragen aan goed burgerschap in Suriname en het helpen smeden van uitstekende samenwerkingen en kennisdeling tijdens de verkiezingen van 2020.(GFC)