fbpx

Goldman Sachs vervolgd in Maleisië vanwege miljardenzwendel

Maleisië denkt dat de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs heeft meegeholpen bij de verduistering van bijna 3 miljard dollar uit het ontwikkelingsfonds 1Malaysia Development Berhad (1MDB). De staat klaagde de bank en twee van zijn voormalige medewerkers aan wegens corruptie en money laundering.

Kuala Lumpur wil 2,7 miljard terug van Goldman Sachs terug, evenals 600 miljoen die de bank aan vergoedingen ontving.

Maleisië diende de aanklacht in tegen Goldman Sachs en zijn voormalige bankiers Tim Leissner en Roger Ng. De aanklager eist boetes die kunnen oplopen tot minstens 1 miljoen ringgit (USD 240.000), en tot 10 jaar cel voor elk van de verdachten.

OOK INTERESSANT
Dharm Mungra wil stopzetting plannen om Goslar uit Surinamerivier te verwijderen

Leissner bekende in de VS schuld aan “samenzwering voor money laundering en het schenden van anti-omkoopwetten.” Hij was voorzitter van de Zuidoost-Aziatische divisie van Goldman en verliet de bank in 2016. Ng was managing director bij Goldman tot zijn vertrek in mei 2014.

Autoriteiten in de VS zeiden dat miljarden dollars verduisterd waren uit het staatsfonds – dat in 2009 door premier Najib Razak was opgezet – en gebruikt waren voor aankoop van onroerend goed, een privéjet, een Van Gogh en twee Monets.