Goejaba en Pikien Slee scharen zich achter BEP

Dorpelingen van Goejaba en Pikin Slee (Boven-Suriname) hebben zich in grote getale geschaard achter de partij voor Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP).

Ze hebben hun steun bevestigd met de oprichting van meerdere kernen in deze twee dorpen. Hun missie is om hard te werken en bij de verkiezingen van 2020 zetels binnen te halen in Sipaliwini.

Partijvoorzitter Ronnie Asabina heeft zaterdag BEP-kernen geïnstalleerd in Pikin Slee en Goejaba. Het nieuw hoofdbestuur van de partij was van vrijdag tot en met zondag j.l. in Boven Suriname voor kennismaking met de partijstructuren, naast de installatie van kernen.

Tijdens de afzonderlijke structurenvergaderingen op zaterdag 9 februari in Pikin Slee en Goejaba heeft Asabina zowel de leden en sympathisanten van de BEP opgeroepen tot geloof in eigen kunnen en bouwen op eigen kracht.

Hij heeft daarbij de BEP gepresenteerd als een partij die zich voor de volle honderd procent inzet voor de ontwikkeling van het binnenland. “Deze partij laat zich leiden door eerlijkheid, waarheid en wijsheid. Wij bedriegen niet, wij verdraaien geen feiten, wij leggen u geen zaken op. Wij overleggen met u en we doen het graag samen, omdat we samen succesvol willen zijn,” aldus Asabina.

Hij heeft de dorpen erop voorbereid dat er in aanloop naar de verkiezing andere partijen zullen langskomen in het gebied en zich valselijk zullen opwerpen als de messia of ‘het alternatief’. “Trapt u niet daarin,” waarschuwde Asabina.

“Ze zullen u komen vertellen dat BEP de boosdoener is in de kwestie van de beëdiging van het Grootopperhoofd der Saramaccaner. Dat is een leugen. Ze zullen u vertellen dat de BEP niet met anderen wilt samenwerken. Ook dat is een leugen. Als moederpartij hebben we onze deuren wagenwijd geopend voor alle ‘kinderen’ die ooit de BEP hebben verlaten”. De BEP maakt zich klaar om alleen de verkiezingen in te gaan, liet hij zijn gehoor eveneens weten.

Andy Aboikoni, ondervoorzitter van de BEP, heeft een opsomming gemaakt van de verdiensten van de partij gedurende hun eerste deelname aan een regeercombinatie.

Op die lijst staan onder meer: de asfaltering van de Afobakaweg, het landelijk verslaan van malaria, bouw ontwikkelingscentra Atjoni, Apoera, Snesikondre en Stoelmanseiland, ondersteunen van studenten en helpen zoeken naar studiebeurzen en andere studiemogelijkheden in het buitenland.

Aboikoni zei tijdens de vergaderingen dat de BEP geen geld heeft om rond te strooien of cadeautjes om uit te delen, maar wel zinvolle boodschappen. “Wij komen u geen vissen brengen, we brengen hengels en leren u vissen. Iemand die steeds met vissen langskomt, maakt dat u verwend wordt en u leert niet meer zelf te vissen. Zo houdt men u in een greep, zodat u niet meer zonder hun verder kunt. Als wij u helpen aan hengels en we u leren vissen, dan kunt u zichzelf voor altijd voeden. Dat is de missie van de BEP, dat het binnenland op zichzelf kan staan en dat de mensen die er wonen niet voor altijd afhankelijk blijven van giften,” aldus Aboikoni.

Hij deelde zijn visie over eerlijke en gelijke verdeling van de rijkdommen van het land met de aanwezigen en vroeg hen om de BEP in de gelegenheid te stellen de positie van het binnenland verder te verbeteren. Binnenlandbewoners die stemmen op de BEP, stemmen in principe voor zichzelf omdat de partij beschikt over mensen die niet alleen op alle niveaus bekend zijn met de problemen van het binnenland, maar ook genoeg kennis en kunde in huis hebben om die problemen op te lossen.

Ondervoorzitter Edgar Dikan sprak onder meer over de verdiensten van de partij gedurende hun participatie in kabinet Bouterse II (2015 – heden), waaronder het stimuleren van de agrarische ontwikkeling en ondernemerschap in het binnenland.

Thans neemt minister Dikan de inzichten van de partij mee in de uitvoering van het stappenplan dat is uitgezet om dit jaar te komen tot een conceptwet voor de erkenning van de grondenrechten van binnenlandbewoners.

Het initiatief van de regering om meer dan 100 dorpen in het binnenland te voorzien van 24 uur elektriciteit, wat in 2019 al van start zal gaan, noemt Dikan een bijzondere verlichting voor de binnenlandbewoners. Hij zegt er trots op te zijn dat Pikin Slee en Goejaba aan de juiste en winnende kant staan van de geschiedenis.

Asabina besloot staande de vergadering in Pikin Slee, na afstemming met zijn bestuur, dat de partij voor SRD 8.000 zal inkomen voor de kosten van een noodzakelijk onderdeel voor herstel van de generator.

Als gevolg van een defect onderdeel van de dieselgenerator te Pikin Slee, zit het dorp sinds eind 2018 in het donker. Het dorpsbestuur krijgt ook 50 stoelen van de partij, bestemd voor de vergaderingen in dorpsverband.

Media Team
Partij voor Broederschap en Eenheid in Politiek

Overige berichten