fbpx

Goede voeding verdient prominentere plaats in behandeling

Voeding kan een bijdrage leveren aan herstel van ziekenhuispatiënten en kan zelfs medicatie vervangen bij bepaalde chronische ziekten. Zorginstellingen die de voeding aanpassen op de behoefte van de patiënt gooien minder eten weg. Reden genoeg om meer aandacht te besteden aan voeding in de zorg, maar vooralsnog blijft het steken bij een aantal voorlopers.

Dit blijkt uit het coververhaal in het decembernummer van Skipr magazine.
Patiënten klagen al heel lang over het smakeloze en soms zelfs vieze eten in ziekenhuizen. Ook in het Radboudmc in Nijmegen bliefden patiënten niet wat hun werd voorgeschoteld, kankerpatiënten zeiden er zelfs misselijk van te worden.

Voor het Radboudumc was dit de aanleiding om een nieuw maaltijdconcept te ontwikkelen: FoodforCare. Het ziekenhuis schakelde Maison van den Boer in voor het bereiden van het eten. In eerste instantie richtte de cateraar zich op kankerpatiënten, later leverde Maison van den Boer de maaltijden voor alle afdelingen in het ziekenhuis.

Het concept komt erop neer dat patiënten zes keer per dag een kleine maaltijd krijgen, speciaal aangepast aan hun behoeften. Medewerkers worden erin getraind mensen te verleiden om (meer) eten te bestellen. Dankzij het FoodforCare-concept krijgen patiënten in het Radboudumc meer eiwitten binnen en worden zij beter in hun energiebehoefte voorzien dan patiënten die drie maaltijden per dag eten, zo komt naar voren uit onderzoek van het ziekenhuis.(skipr.nl)

OOK INTERESSANT
In Suriname heeft men te veel respect voor mensen met een dure auto