Redactie GFC Nieuws — Slaap is een van onze belangrijkste behoeften. Toch doen veel hardnekkige, maar onzinnige verhalen hierover de ronde. Onderzoekers van de NYU School of Medicine keken welke misvattingen het meeste voorkomen.
Daarvoor bezochten zij meer dan 8000 gezondheidswebsites. De meeste daarvan bleken zich te baseren op twijfelachtig wetenschappelijk bewijs.
Een van de meest herhaalde mythes is dat volwassenen best met maar 5 of minder uurtjes slaap per etmaal kunnen.
Dat is in tegenspraak met het advies van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention. Dat adviseert minstens 7 uren turen naar de achterkant van je oogleden.
Snurken is ook gevaarlijker dan veel mensen denken, zeggen de onderzoekers. Chronisch ronken kan een symptoom zijnvan slaapapneu, leggen zij uit.
Het bekende borreltje voor het slapen gaan helpt inderdaad sneller in slaap te vallen. De keerzijde is dat de diepe REM-slaap wordt verstoord.
Het maakt ook heel veel uit wanneer je slaapt. ‘s Avonds slapen verdient daarbij de voorkeur. Mensen die veel ‘s avonds werken, lopen meer risico op depressie, diabetes en kanker.
Het blijkt ook dat de gevolgen van een nachtje te weinig slapen lang doorwerken. Er zijn onderzoeken die concludeerden dat minder slaap weken later de prestaties overdag nog steeds negatief beïnvloedt.
De onderzoekers zeggen dat het belang van goed slapen zo groot is, dat er veel meer voorlichting zou moeten komen hierover. Dat kan de risico’s op hartziekten, overgewicht en diabetes fors kleiner maken.