fbpx

Gloednieuwe Boeings verongelukken achter elkaar, meeste maatschappijen blijven doorvliegen

Redactie GFC Nieuws — Steeds meer luchtvaartmaatschappijen houden hun Boeing 737’s aan de grond, nadat zondag opnieuw een van deze vliegtuigen neerstortte. Het grootste deel blijft het toestel echter gewoon inzetten. Het was het tweede ongeluk met deze nieuwe toestellen binnen zes maanden.

Zondag kwamen 157 mensen om het leven toen een splinternieuwe Boeing 737 Max 8 van Ethiopian Airlines crashte, amper zes minuten na het opstijgen, op ongeveer 60 kilometer ten zuidoosten van de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.

Deskundigen vragen zich af of hier mogelijk ook sprake was van een zelfde fout die waarschijnlijk het ongeluk met de eveneens gloednieuwe Indonesische 737 Max 8 van Lion Air veroorzaakte.

Eind oktober vertelden passagiers van hetzelfde toestel hoe zij doodsangsten in het vliegtuig hadden uitgestaan. Op 28 oktober viel de airconditioning uit en maakte de motor “een raar geluid”.

Onverklaarbaar

Toen de kist eindelijk mocht opstijgen, verloor hij op onverklaarbare wijze enkele malen zowel snelheid als hoogte. Een dag later, op een andere vlucht, dook de 737 in de Javazee. De 181 passagiers en 8 bemanningsleden kwamen om het leven.

BEKIJK OOK
Internationaal programma Canada kan Suriname helpen uit crisis

Het komt zelden voor dat een splinternieuw toestel zulke ernstige problemen vertoont. Chinese carriers houden daarom hun 737 Max 8 aan de grond. Indonesië nam bijna tegelijkertijd hetzelfde besluit.

Direct na de crash had Ethiopian Airlines al besloten om deze toestellen voorlopig niet meer in te zetten. Ook Cayman Airways, die twee Max 8’s exploiteert, houdt die aan de grond.

TUI blijft vliegen met Max 8

Een aantal maatschappijen blijft doorvliegen met de Boeing 737 Max 8. TUI Aviation zegt geen aanwijzingen te hebben dat het vliegen met dit toestel onveilig zou zijn. Klanten die niet willen instappen zijn daar vrij in, “maar de kosten van het annuleren zijn op dit moment voor eigen rekening,” zegt Tui in Het Parool.

De krant schrijft dat Corendon dit en volgend jaar twee 737 Max-toestellen krijgt. De KLM vliegt niet met deze vliegmachine.

Andere carriers die de Boeing blijven inzetten zijn:
o  American Airlines
o  Southwest Airlines
o  Norwegian Airlines
o  Silk Air
o  Fiji Airways
o  Icelandair
o  Flydubai
o  WestJet

Foto: Boeing