fbpx

Gilets jaunes kregen Macron op de knieën, maar willen hem nu Élysée uit

De gilets jaunes (Gele Hesjes-beweging) is van strategie veranderd. De massaprotesten vinden niet meer voornamelijk plaats op de Champs-Elysées, maar hebben zich verspreid over veel meer locaties in het hele land. Bovendien gaat het nu niet meer over de dreigende stijging van benzineprijzen en belastingtarieven, maar roepen zij nu om het aftreden van president Emmanuel Macron.

De president was al gezwicht voor de eerste eis: hij blies de lastenverhogingen af en beloofde maandelijks 100 euro extra inkomensversterking voor mensen met een minimumloon, plus belastingverlagingen voor gepensioneerden. Dat is echter voor de betogers, die woedend zijn om de wijze waarop hij zich in eerste instantie opstelde, niet voldoende.

BEKIJK OOK  Minister Somohardjo: tweede actie bond Grep wederom een flop

Zij vechten nu voor meer democratie, zeggen zij, en zullen “schreeuwen om gehoord te worden”. De Parijse middenstand lijdt behoorlijk onder de acties, omdat zij vaak hun bedrijven gesloten moeten houden tijdens betogingen.

Bij de protesten, die midden november begonnen, zijn elke week tientallen tot honderden betogers per week gearresteerd en gevangengezet.