Gids voor verantwoordelijke vastlegging Covid-19 door journalisten

GFC NIEUWS- Een gids voor journalisten met tips voor informatieverschaffing over de coronavirusziekte 2019 (COVID-19) is vrijgegeven door de Pan American Health Organization (PAHO).
“COVID-19. Een informatieve gids. Advies voor journalisten” biedt tips om journalisten te helpen met een verantwoordelijke verslaggeving over de pandemie met behulp van op feiten gebaseerde informatie. Het stelt ook manieren voor hoe de informatie vrij te geven en moedigt journalisten aan om advies en oplossingen te geven die kunnen helpen gezondheidsrisico’s te verminderen en levens te redden.
“Informatie is een essentieel instrument om mensen aan te moedigen de beschikbare preventieve maatregelen te nemen om levens te beschermen en te redden. In dat verband moeten de media ethisch en verantwoordelijk zijn bij het rapporteren over COVID-19, aangezien mensen waarschijnlijk zullen luisteren naar hun advies”, zegt PAHO in de gids.
Volgens PAHO is het hebben van duidelijke, tijdige en nauwkeurige informatie uit betrouwbare bronnen essentieel voor mensen in verschillende situaties tijdens deze pandemie. De verstrekte informatie moet onzekerheid erkennen en mensen helpen zichzelf te beschermen en zich voor te bereiden op verschillende mogelijke scenario’s tijdens de pandemie. Dit is essentieel om de verspreiding van COVID-19 en de daarmee gepaard gaande angsten in bedwang te houden en om de impact ervan op gezondheidswerkers en de algemene bevolking te verminderen.
“Journalisten kunnen verhalen vertellen en mensen inspireren om collectief te handelen. Solidariteit tussen individuen, gemeenschappen en organisaties is nodig om deze epidemie te overwinnen”, aldus de PAHO.
Hier de link naar de gids.

Overige berichten