GHFS begint 2020 met workshop over geneeskunde van miereneters

GFC NIEUWS- De Green Heritage Fund Suriname (GHFS) is 2020 begonnen met een workshop speciaal voor dierenartsen over de geneeskunde van miereneters.
De wereldbekende Mexicaanse miereneter expert en dierenarts voor wilde dieren, Roberto Aguilar DVM, is speciaal hiervoor afgereisd naar Suriname. De workshop vindt plaats in het Xenarthra Opvangcentrum in Saramacca.
Dankzij het partnerschap met de Duitse Weltierschutzgesellschaft e.V. werkt het GHFS continue aan de verbetering van de zorg voor de luiaards, miereneters en gordeldieren die bij de stichting in de opvang zijn.
In januari 2019 werd door de Colombiaanse dierenarts voor wilde dieren en docent aan de Universiteit van Bogota, Claudia Brieva DVM, een workshop verzorgd over de geneeskunde van luiaards.
De huidige workshop is een vervolg hierop met als doel de verzorging van de dieren zodanig te verbeteren dat de dieren een betere kans hebben om ongelukkige contacten met mensen, huisdieren en menselijke infrastructuur te overleven.
Ook de gevolgen van klimaatverandering die vorig jaar overduidelijk werden tijdens de aanhoudende droogte in de kleine regentijd vereisen ook dat de dierenartsen beter zijn voorbereid om de wilde dieren te helpen overleven.
Aguilar heeft vele jaren ervaring als dierenarts voor wilde dieren in landen zo uiteenlopend als Nieuw Zeeland, Spanje, Chili, Ecuador, Colombia, Bolivia, Argentinië, Mexico, de Verenigde Staten. Momenteel is hij verbonden aan de Tucson Wildlife Center waar per jaar 4000 patiënten worden behandeld.
Aguilar die twee hoofdstukken heeft geschreven voor Fowler’s Zoo and Wild Animal Medicine, het naslagwerk voor dierenartsen, is de eerste dag ingegaan op de theoretische grondslag voor de behandeling van deze bijzondere diersoorten.
Tijdens de interactieve sessie’s konden de dierenartsen vragen stellen over de behandeling van bepaalde ziektebeelden en werd hun huidige kennis ook getest door de buitenlandse docent. Op een goed moment kregen de dierenartsen de gelegenheid hun kennis toe te passen op een kleine patiënt die binnenkwam met een oogontsteking.
Woensdag zal de workshop worden voortgezet met een praktisch gedeelte waarbij de anatomie van de miereneter in detail zal worden bestudeerd. Vrijwilligerswerk en donaties.
De Green Heritage Fund Suriname werkt al 15 jaren aan de opvang van luiaards, miereneters en gordeldieren. Deze dieren worden als zij volledig gezond zijn weer uitgezet in bosgebieden die minder onder druk staan van verstedelijking.
De GHFS heeft in november 2018 officieel het opvangcentrum geopend en vangt per jaar rond de 150 dieren op.
Het werk van de stichting wordt grotendeels gedraaid op de bijzondere en belangeloze inzet van zowel lokale als internationale vrijwilligers, evenals de vele privédonaties van mensen uit de gehele wereld.

Overige berichten