fbpx

Gezondheidszorg gebrekkig in Corneliskondre

GFC NIEUWS- De ongeveer honderd bewoners van Corneliskondre in het Wayambogebied ontberen al drie weken optimale gezondheidszorg.
De gezondheidsmedewerker van het Medisch Mungra Centrum (MMC) heeft het dorp verlaten. “Ik heb achteraf gehoord dat ze vanwege een waterprobleem is vetrokken. Ook heb ik begrepen dat ze het erg vond dat haar kinderen niet naar school konden, omdat toen het onderwijsproces in het dorp nog niet was gestart”, zegt kapitein Jules April van Corneliskondre.
Hij legt uit dat het dorp niet voldoende brandstof heeft om dagelijks de generator te draaien om het water te pompen naar de huishoudens. Daarnaast zijn de leerkrachten niet tijdig vervoerd naar hun standplaats, waardoor de school niet op 1 oktober is begonnen. April had graag gezien dat de gezondheidsmedewerker de problemen bij hem had aangekaart zodat hij kon proberen de kwestie op te lossen.
Bewoners die behoefte hebben aan gezondheidszorg moeten nu naar het relatief nabijgelegen dorp, Konomerume, Donderkamp. Als dat niet mogelijk is, moeten ze dat doorgeven aan het MMC in Nickerie, dat op zijn beurt de gezondheidsmedewerkers van Donderkamp laat afreizen naar Corneliskondre.
De gezondheidsdienst van Donderkamp beschikt over een ambulanceboot. “Ik houd mijn hart wel vast, indien er een ongeluk zou gebeuren. Want als iemand zware verwondingen heeft opgelopen, kan die persoon doodgaan, voordat het slachtoffer medische hulpverlening krijgt”, vreest April.
Sunita Gopal, waarnemend manager van de veredelde poliklinieken van het MMC, kan zich terugvinden in de bezorgdheid van het dorpshoofd. “We doen ons best om daar spoedig weer een gezondheidsassistent te plaatsen. We kunnen niet iemand naar daar sturen die niet gekwalificeerd is voor de job”, zegt ze.
De gezondheidsassistenten liggen niet voor het oprapen. Volgens Gopal gaat momenteel een gezondheidsassistent van Donderkamp een keer in de week naar Corneliskondre om de polikliniek te draaien. De mensen kunnen ook rechtstreeks bellen met de polikliniek van Donderkamp voor medische hulp.
Het dorpshoofd wijst erop dat vooral vanwege de coronacrisis de gezondheidsdienst noodzakelijk is voor het dorp. Mocht iemand besmet zijn met het virus, kan dat snel vastgesteld worden, als er een gezondheidsmedewerker bij de polikliniek is. Het dorp kan hierdoor bespaard blijven van een corona-uitbraak. April zegt dat hij de kwestie heeft aangekaart bij MMC. De nieuwe MMC-directeur, Shaista Abdul, zal volgens hem op 11 december een bezoek brengen aan het dorp.
Volgens April worden de mensen maandelijks slechts een keer bezocht door een arts. En niet alle medicamenten die de dokter voorschrijft kunnen de mensen vinden bij de plaatselijke polikliniek. “Dit is erg, want op deze manier zijn de mensen vaak niet geholpen”, zegt het dorpshoofd.
Gopal geeft aan dat de arts in een maand twee keren het dorp bezoekt en dat het MMC er alles aandoet om de mensen de juiste medicatie te geven. “Maar als we de voorgeschreven medicijnen niet hebben, doen we het met vervangingsmedicamenten”, zegt ze. Er is volgens haar geen sprake van een stiefmoederlijke behandeling naar de mensen toe.

BEKIJK OOK
BOG biedt mogelijkheid tot gratis gele koortsvaccinatie