Gezondheidsorganisaties worden ‘partner’ van frisdrankenindustrie

Coca Cola en Pepsi frustreerden de strijd tegen obesitas door een groot aantal gezondheidsorganisaties te sponsoren.

Dat staat in een onderzoek van de Boston University dat werd gepubliceerd in het American Journal of Preventive Medicine.

Tussen 2011 en 2015 sponsorden de Coca-Cola Company en PepsiCo in totaal 96 gezondheidsorganisaties in de Verenigde Staten.

Daar zaten vele instellingen tussen die als doel hebben de obesitasepidemie te bestrijden, waaronder twee organisaties van diabetici.

Volgens de onderzoekers voerden deze twee bedrijven een lobby tegen 97% van de pogingen van gezondheidsdiensten van de overheid om in te grijpen in de volksgezondheid.

Hoofdonderzoeker Daniel Aaron zegt in een verklaring dat de bedrijven op deze manier gezondheidsorganisaties “het zwijgen kunnen opleggen”.

obesitas-2Door de banden met gezondheidsorganisaties kan ook bij het publiek de indruk ontstaan dat het met de schadelijke gevolgen van in dit geval suiker, wel meevalt.

Door geld van dit soort bedrijven aan te nemen, worden de gezondheidsorganisaties “onbewust partners” in de marketingstrategie van de bedrijven. Hierdoor wordt de volksgezondheid geschaad, zeggen de wetenschappers.

Aaron geeft het voorbeeld van de liefdadigheidsorganisatie Save the Children. Die was ooit vóór belastingen op frisdranken, maar veranderde in 2010 van gedachten nadat zij een jaar eerder meer dan 5 miljoen dollar ontvingen van zowel Coca-Cola als PepsiCo.

Volgens een recent onderzoek komt een vijfde van de gewichtstoename tussen 1977 en 2007 in de VS op het conto van het gebruik van frisdranken.  

Overige berichten