fbpx

Gezondheidsexperts waarschuwen: pijn in je benen kan duiden op gevaarlijke bloedprop

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Pijn in je onder- of bovenbeen zou een aanwijzing kunnen zijn voor diep veneuze trombose, oftewel DVT.

DVT is een ernstige medische aandoening waarbij een diep gelegen ader afgesloten wordt door een bloedprop. Hiervoor moet u meteen worden behandeld. Dat schrijft het Bernhoven ziekenhuis in Uden.

Het komt meestal voor in het been. Aangezien de prop ervoor zorgt dat het bloed niet meer goed kan wegstromen, wordt het lichaamsdeel dik en pijnlijk.

Wat veroorzaakt volgens medici diepe veneuze trombose?

Inactiviteit: Hierbij heeft het bloed de neiging zich te verzamelen in het onderlichaam, naar de kuiten bijvoorbeeld. Als je gedurende een aanzienlijke tijd inactief bent, kan het bloed aanzienlijk vertragen.

Ziekenhuisopname: Lange chirurgische ingrepen aan het been, de heupen of de buik en een lange hersteltijd waarbij je grotendeels inactief bent.

Schade aan bloedvaten: Verwondingen zoals gebroken botten of ernstige spierschade kunnen bloedvaten beschadigen, vernauwen en een stolsel waarschijnlijker maken. Vasculitis (ontsteking van de bloedvaten) kan ook voor gevaar zorgen.

BEKIJK OOK
Verband gevonden tussen luchtvervuiling en doodgeboren baby's, vooral in arme landen

Zwangerschap: Tijdens de zwangerschap stolt bloed gemakkelijker om te veel bloedverlies tijdens de bevalling te voorkomen. Stolsels kunnen ook tot zes weken na de bevalling verschijnen.

Anticonceptiepil: De anticonceptiepil bevat het vrouwelijke hormoon oestrogeen dat ervoor kan zorgen dat bloed gemakkelijker stolt dan normaal. Andere oorzaken: Het risico is hoger bij roken, overgewicht, niet genoeg drinken of een hoge leeftijd, boven de 60.

Wat zijn de symptomen van DVT?

Pijn, zwelling en gevoeligheid in één been (meestal de kuit)
Een zware pijn in het getroffen gebied
Warme huid in het gebied van het stolsel
Rode huid, vooral aan de achterkant van het been onder de knie
De aandoening treft meestal slechts één been, maar kan beide of andere delen van het lichaam beïnvloeden.

Medisch specialisten adviseren contact op te nemen met een arts ingeval u bovenstaande kwalen herkent.