Gezondheidseffecten energiedranken

Overgewicht en diabetes type 2
Het drinken van veel suikerhoudende dranken zoals energiedrank, vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2.

Calorierijk
Energiedranken zijn calorierijk. In 1 blikje zitten ongeveer 100 kilocalorieën. Als je meer calorieën binnenkrijgt dan je nodig hebt, kom je aan.

Cafeïne
De cafeïne in energiedrank kan zowel positieve als negatieve effecten hebben.

Vermoeidheid
Het drinken van een energiedrankje kan de vermoeidheid in het verkeer tegengaan, maar op de langere termijn is er mogelijk een kans op negatieve effecten. Er kunnen problemen ontstaan wanneer energiedrankjes gebruikt worden als slaapvervangers. Energiedrankjes zijn geen oplossing voor vermoeidheid. Luister naar je lichaam en negeer signalen niet.

Uitdrogen
Energiedranken kunnen het lichaam uitdrogen. Als je energiedrank drinkt, drink dan ook altijd voldoende water. Zeker bij warm weer, bij extreme inspanning of in combinatie met alcohol.

Energiedrank en alcohol
Combinatie van alcohol en cafeïne lijkt risicogedrag zowel positief te kunnen beïnvloeden door het verlagen van de invloed van alcohol op de reactietijd, als negatief door het onderkennen van de invloed van alcohol. Daardoor kun je je nuchterder voelen dan je in werkelijkheid bent.

Suiker
Energiedranken heten ook wel hypertone dranken, vanwege het hoge suikergehalte. Energiedranken bevatten 8 tot 15 gram koolhydraten per 100 milliliter, wat gelijk staat aan 2 tot 4 suikerklontjes. Door het hoge suikergehalte zijn ze ongeschikt als sportdrank. Dat vertraagt namelijk de vochtopname in de darm.

Voedingsadvies
Hoe minder, hoe beter. Energiedrank staat niet in de Schijf van Vijf. Vanwege de hoeveelheid suiker en de calorieën geldt: hoe minder energiedrank je neemt, hoe beter. Je kunt in plaats van energiedrank water, thee en koffie zonder suiker drinken.

Als je alleen naar cafeïne kijkt gelden in het kort deze adviezen:

– Geen energiedrank voor kinderen onder de 13
– Maximaal 1 blikje energiedrank per dag voor kinderen tussen de 13 en de 18 jaar
– Zo min mogelijk, en maximaal 1 blikje per dag voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.